Barba, un accesoriu la modă în 2017

3947

E suficient să ne plimbăm puțin pe stradă și să privim în jurul nostru ca să observăm că bărboșii s-au înmulțit și că acest trend revine la modă și în România.  Sunt peste tot în jurul nostru: la birou, în metrou și mai ales, pe Internet. Există pagini de facebook dedicate purtătorilor de barbă și iubitoarelor de barbați cu păr facial, așa că s-a format o nișă în piața de beauty din România: serviciile profesionale de frizerie.

Dar ce înseamnă de fapt părul facial? De ce poartă bărbații barbă și ce stiluri sunt cele mai la modă? De ce a revenit moda bărbilor și încotro se îndreaptă? Cum pot proprietarii de saloane să se adapteze la nevoile bărbaților? Vom încerca să răspundem acestor întrebări și să vedem ce semnificație mai are barba în anul 2017.

 

ISTORIA BĂRBII PE SCURT

Moda bărbilor a revenit în forță în anul 2013, ca o reacție la trendurile abordate de metrosexuali: îngrijire excesivă și eliminarea (aproape) totală a părului facial și corporal. În prezent bărbații s-au reîntors la atracția față de look-ul masculin, iar barba a ajuns vedetă pe străzi și pe Internet, unde există site-uri specializate, dar și pagini de facebook cu mii de like-uri. În aceste comunități se dezbat ultimele trenduri în materie de păr facial și produse de îngrijire, iar bărbații se implică în discuții despre metodele de îngrijire a bărbii, așa că profesioniștii din beauty nu mai pot ignora nevoile domnilor.

Deși în prezent aceste lucruri nu se mai aplică, barba a avut o simbolistică importantă de-a lungul istoriei. În trecut bărbații cu păr facial au fost considerați un exemplu de masculinitate și de putere, bucurându-se de respectul celorlalți, de aceea mulți au optat pentru acest accesoriu. Oamenii de știință cred că bărbații din preistorie își lăsau barba să crească pentru a-și intimida adversarii, dar și pentru un plus de căldură oferit de părul facial. De asemenea, se pare că barba le oferea protecție împotriva prafului și a vântului, dar și a loviturilor la nivelul feței.

În cazul civilizațiilor antice, barba era recunoscută ca simbol al onoarei și tăierea ei era o formă de pedeapsă rușinoasă. În Egiptul Antic, faraonii își vopseau bărbile și le împleteau cu fire de aur pentru a-și arăta statutul social. În secolul 19 bărbile au devenit populare în rândul americanilor datorită președintelui Abraham Lincoln, unul dintre cei mai mândri purtători de barbă din istorie.

Alexandru Ioan Cuza

BĂRBOȘI CELEBRI DE-A LUNGUL ISTORIEI

Nu doar celebrul președinte american a contribuit la popularizarea acestui accesoriu masculin, există o suită de personalități recunoscute pentru barba sau mustața lor. Atât romancierul Ernest Hemingway, cât și omul politic Karl Marx pot fi recunoscuți imediat doar privindu-le celebrele bărbi! Scriitorul Charles Dickens avea și el o barbă impresionantă pe care o purta cu mândrie considerând că-i conferă un aer de distincție.

Nici românii nu au făcut excepție, așa că ne putem mândri și noi cu multe personalități purtătoare de barbă. Ion Creangă avea o barbă impozantă care-i subția trăsăturile feței, iar Brâncuși își cultivase o imagine dură prin barba sa stufoasă care-i ajungea până la piept. Nu doar artiștii optau pentru acest accesoriu, ci și conducătorii: ținem cu toții minte din cărțile de istorie figura lui Alexandru Ioan Cuza, decorată cu o barbă și o mustață închise la culoare și aranjate cu grijă! Și regele Carol I purta atât barbă, cât și favoriți, fiind o altă figură politică demnă de amintit pe lista purtătorilor celebri de păr facial.

ȘTIAȚI CĂ?

  • Spectacolele de circ din perioada victoriană conțineau adesea o atracție specială: femeia cu barbă! Fie că barba se datora unui dezechilibru hormonal, fie că se apela la un truc, bărbați deghizați în femei, “doamnele” cu barbă au reprezentat o adevărată atracție în secolele 19 și 20.
  • În perioada medievală, îndrăzneala de a atinge barba altui bărbat se putea solda cu o provocare la duel?
  • Alexandru cel Mare a interzis părul facial în rândul soldaților de teamă că inamicii ar putea să-i apuce de barbă în timpul bătăliei?
  • Filozofii din Grecia Antică nu renunțau niciodată la barbă pentru că era un simbol al profesiei lor?
  • Aproximativ 55% dintre bărbații din întreaga lume poartă păr facial într-o formă sau alta?
  • Cea mai lungă barbă intrată în cartea recordurilor măsura 1.83 m și a aparținut lui Shamser Singh, un indian din Punjab?
  • Numărul mediu de fire de păr de pe fața unui bărbat ajunge la aproximativ 30.000?
  • Creșterea bărbii necesită răbdare și o îngrijire specială? Există linii speciale de șampoane și balsamuri create special pentru textura și nevoile particulare ale părului facial!

CE SIMBOLIZEAZĂ PĂRUL FACIAL?

Recunoscut mai ales ca simbol al virilității și al puterii, părul facial reprezenta în multe culturi trecerea unui băiat de la statutul de copil la cel de bărbat. Însemna maturizare și asumare a propriei masculinități și deschidea o nouă etapă în viața tânărului. În prezent simbolistica bărbilor și a mustăților s-a pierdut, devenind adesea doar o alegere estetică datorată unui trend.

E clar, bărbile și mustățile se poartă atât la New York, cât și la Paris, dar și la București, tinerii și domnii în vârstă optează pentru acest stil pentru că le oferă un plus de distincție, dar și un aer misterios. De asemenea barba poate ascunde o formă a feței prea rotundă sau prea îngustă, accentuând trăsăturile masculine ale purtătorului. Staruri ca Brad Pitt sau George Clooney au contribuit la popularizarea acestui trend, iar acum bărbații din toată lumea aleg să poarte barbă și mustață pentru a semăna cu idolii lor.

ÎNTREȚINERE ȘI ÎNGRIJIRE

Dacă un domn hotărăște să-și lase barba să crească trebuie să cunoască niște mici secrete. În primul rând, va avea nevoie de multă răbdare, pentru că la început părul nu va crește uniform, iar senzația va fi un pic înțepătoare,  întrucât barba va fi aspră. Se recomandă folosirea de produse speciale pentru hidratare care să nu fie pe bază de alcool, dar și a unui săpun care să înmoaie părul. După prima săptămână, barba va căpăta un aspect uniform și va crește treptat în funcție de nivelul de testosteron din corpul fiecăruia.

Urmează apoi procesul de aranjare folosind o forfecuță sau un trimmer ori apelând la ajutorul specialiștilor din frizerii care vor ști să stilizeze barba și mustața în forma potrivită fiecărui domn. Ulterior, tot ce mai rămâne de făcut este întreținerea: curățarea și menținerea părului la lungimea dorită.

SERVICIILE DE FRIZERIE – UN BUSINESS PROFITABIL

În prezent, saloanele de înfrumusețare oferă servicii de frizerie care sunt adesea nesatisfăcătoare pentru bărbatul modern ce-și dorește atât consiliere profesională, cât și tratamente de top. Având în vedere că bărbații cu barbă sunt mereu informați și discută între ei pe rețelele de socializare despre trenduri și produse, și proprietarii de salon trebuie să aibă cunoștințe în domeniu pentru a le putea satisface nevoile.

Vă prezentăm mai jos cele mai importante stiluri de bărbi, pentru a vă ajuta să înțelegeți ce se poartă și mai ales, ce stil se potrivește fiecărei fizionomii în parte. Este important de știut că barba conferă un look mai dur, putând masca o față prea rotundă prin definirea liniei maxilarului, motiv pentru care mulți bărbați aleg să o poarte.

Cel mai des întâlnit este stilul stubble, barba obținută după două – trei zile fără bărbierit. Acest stil este ușor de întreținut și este recomandat bărbaților care-și doresc un look mai dur, dar care vor totuși să arate îngrijit.

Ciocul necesită mai multă îngrijire și constă în păstrarea părului din zona bărbiei și stilizarea mustății. Lungimea optimă ține de fizionomia fiecărui bărbat, iar îngrijirea ciocului necesită precizia unui profesionist care să definească linia corectă. Acest stil nu este recomandat pentru bărbații care au forma feței pătrată, pentru că accentuează linia maxilarului.

Barba plină, care se întinde de la o ureche la cealaltă poate fi finisată în stil rotund sau pătrat, variind în lungime. Acest stil ascunde cu succes trăsăturile unui chip mai copilăros, aducând un plus de masculinitate oricărui domn. Dacă este îngrijită și stilizată de un profesionist, poate reprezenta un accesoriu ideal pentru orice domn, indiferent de forma feței.

Verdi este un stil foarte la modă în 2017, constă într-o barbă plină și o mustață cu vârfurile întoarse, fiind un look care necesită atenție și îngrijire specială. Pentru o astfel de barbă sunt necesare produse de styling specifice și mai ales, ajutorul unui stilist specializat. Look-ul Verdi nu se potrivește oricui, acesta fiind recomandat bărbaților îndrăzneți care sunt dispuși să investească atât timp cât și bani în îngrijirea bărbii.

Având în vedere faptul că părul facial îngrijit a început să fie acceptat și în mediul business, bărbații români manifestă interes pentru zona de frizerie de calitate, de aceea este cazul ca proprietarii de saloane să fie pregătiți să le ofere servicii de top. Adesea frizeria este neglijată, lucru care trebuie să se schimbe pentru a avea un salon de beauty competitiv pe piață!

BARBA ÎN 2017

Trebuie să știți că bărbații din 2017 sunt mult mai interesați de aspectul fizic și îngrijirea corporală, de aceea apelează adesea la ajutorul specialiștilor știind să-și aleagă servicii de calitate. Atât când vine vorba de barbă, dar și de păr, bărbații moderni sunt dispuși să cheltuie pentru a avea produse de îngrijire și de hairstyling de top, fiind mereu la curent cu ultimele noutăți din domeniu.

De asemenea, există și în România barber shop-uri, saloane dedicate special domnilor, care oferă o varietate de servicii de îngrijire și întreținere profesionale. Bărbații din 2017 nu se mai tem să treacă pragul saloanelor de înfrumusețare și de aceea mulți proprietari de salon au înțeles că pot profita de acest trend, introducând în oferta lor servicii dedicate bărbaților.

Orice antreprenor din domeniu ar trebui să fie la curent cu preferinţele domnilor pentru a le putea oferi cele mai bune servicii de îngrijire. Este important să cunoașteți tipurile de barbă și modelele care se poartă pentru a putea recomanda clienților voștri stilul adecvat trăsăturilor feței.

Concluzia este că și în 2017, bărbile rămân la putere! Scurte sau lungi, cu forme, culori și texturi diferite, bărbile sunt încă la modă și le vom vedea în continuare atât la tineri, cât și la domnii în vârstă. Cândva un simbol al clasei sociale sau al înțelepciunii, astăzi bărbile sunt un accesoriu ca oricare altul care atestă doar atracția față de un anume tip de masculinitate.

Sperăm ca acest trend să atragă după sine și renașterea artei bărbieritului, astfel încât saloanele să le ofere domnilor servicii profesionale în ton cu ultimele tendințe de îngrijire masculină din străinătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + ten =