Bolile scalpului și tratamentul acestora

32261
lila-rossa.ro

MATREAȚA

matreataBolile scalpului – Fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată în viață cu mătreață și discomfortul creat de aceasta. Mătreața este cea mai des întâlnită problemă a scalpului și apare la schimbarea compoziției chimice a sebumului sau atunci când scalpul elimină grăsime în exces, care se transforma în cojite albe, respectiv mătreață.

Mătreață au toți oamenii, ea fiind țesutul mort al scalpului iar cantitatea diferă de la caz la caz. Când apare din abundență atunci trebuie să vă ridicați un semn de întrebare.

În mod normal, regenerarea țesutului scalpului are loc între 25 și 30 de zile, iar exfolierea acestuia se întâmplă neobservată. Cu toate acestea, din diverse motive, sunt cazuri în care regenerarea scalpului are loc la 6-7 zile, țesutul neavând timp să se descuameze deoarece în urmatoarele 6-7 zile se repetă procesul și se formează încă un strat de țesut.

Unul din motivele acestei regenerări rapide este modificarea ph-ului suprafeței scalpului care duce la iritarea țesuturilor.

Funcționare proastă a glandelor sebacee care încep să producă prea mult sebum, duce la formarea de coji albe sau gălbui iar această afecțiune se numește seboree grasă.

De altfel există și seboree uscată, care înseamnă că scalpul nu elimină sebum suficient iar pielea devine deshidratată și se exfoliază excesiv. Un păr afectat de o astfel de condiție este foarte uscat și se piaptănă greu.

Aceste probleme apar de obicei din cauza unei dereglări hormonale în organism și pot fi des întâlnite în perioada pubertății.

Factorii care favorizează dezvoltarea microorganismelor scalpului și care este rolul glandelor sebacee în formarea mătreții

 Problemele scalpului pot apărea din diverse motive: 

  • folosirea produselor greșite sau a șampoanelor de proastă calitate
  • uscarea părului cu foenul sau folosirea plăcii
  • lipsa vitaminelor B1, B2, B6
  • stres, disfuncții ale metabolismului, probleme cu aparatul digestiv
  • disfuncții ale pancreasului sau a glandei tiroide

Dacă mătreața persistă și nu scade în cantitate de-a lungul unei perioade de timp, este obligatoriu să se apeleze sau un medic dermatolog și triholog. Mătreața poate fi deseori confundată cu o boală mult mai gravă precum seboreeca sau psoriazis, care pot duce și la căderea părului.

În general, când avem de-a face doar cu mătreață, scalpul nu este iritat iar mătreața nu se formează în straturi de țesut în relief.

Când “mătreața” ajunge la un stadiu avansat, este foarte vizibilă și rămâne pe haine. În acel moment trebuie trebuie să-ți pui un semn de întrebare și să vizitezi un medic.

Tratament

Este primordial să se stabilească șamponul corect pentru scalp, însoțit de un tratament medicamentos intern, constând din vitaminele din grupa B în special B6 și vitaminele A, D si E și preparate care conțin zinc și sulf.

Toate acestea la un loc stimulează metabolismul să producă microelemente care readuc la normal nivelul de nutriție al părului.

Pe lângă acest tratament, se mai pot prescrie produse pentru contractarea capilarelor care facilitează și grăbesc creșterea părului. Tratamentul se prescrie în funcție de problemele descoperite în urma investigaților.

SEBOREEA

seboreeaSeboreea este o boală a scalpului și apare din cauza unei funcționări proaste a glandelor sebacee și poate să se extindă și în alte zone ale suprafeței pielii în afară de scalp. Cele mai des întâlnite cauze care duc la dezvoltarea seboreei sunt disfuncția glandelor sebacee și schimbarea compoziției chimice a sebumului.

Atunci când glandele sebacee funcționează corect, sebumul eliminat de acestea în combinație cu apa eliminată de porii scalpului, formează o peliculă care apără țesutul și scade nivelul de dezvoltare a microorganismelor.

În caz contrar, respectiv dacă glandele functionează greșit, scade apărarea naturală împotriva bacteriilor. Creând o atmosferă propice dezvoltării microbilor și a microorganismelor. În jurul foliculului încep să se formeze reziduuri de țesuturi moarte care nu se desprind de scalp și nu reușesc să fie exfoliate natural, fapt care duce la distrofia și schimbarea internă a rădăcinii părului.

Daca această formațiune se află pe scalp

părul este oprit din a se regenera și automat duce la scăderea densității( de exemplu, daca un fir cade, firului nou îi este imposibil să crească la loc)

La o examinare medicală a scalpului se poate observa o piele grasă, poroasă și păr gras pe zonele cu mai puțin păr ale scalpului unde pot fi întâlnite și puncte negre. În zonele cu păr, sunt evidente cojile și descuamările pielii. Solzii de mătreață sunt gri gălbui, se simt grași la atingere și se desprind ușor.O parte din acești solzi pot fi regăsiți împrăștiați și pe firele de păr.

Seboreea uscată este mai rar întâlnită. O asemenea afecțiune duce la un scalp foarte sensibil și iritat iar solzii sunt foarte deshidratați și se împrăștie prin firele de păr.

Atât seboreea grasă cât și cea uscată sunt boli cronice și este nevoie de tratamente îndelungate pentru a le trata. Aceste boli alternează în evoluție, având perioade când dispar și perioade când fulminează, însă revin constant.

Pentru a avea un scalp sănătos este necesară o sănătate bună a întregului organism, în special a sistemului nervos, endocrin și a tractului digestiv.

Un rol important îl au și factori precum: sexul, vârsta, alimentația, diverse boli cronice, clima, anotimpul. Toate acestea afectează într-o anumită măsură compoziția chimică a sebumului, oferind mai multă sau mai puțină protecție scalpului. De asemenea, seboreea cronică poate fi și ereditară.

Deoarece pe durata pubertății, corpul suferă multe schimbări hormonale, aceste boli pot fi des întâlnite la persoane cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani.

Factorii care activează seboreea pot fi:

–  șampoanele neadecvate sau de proastă calitate

–  vopsirea sau decolorarea părului

  • folosirea produselor pentru permanent
  • insuficiență de vitamine
  • suprasolicitarea organismului,etc.

SEBOREEA CONSISTENTĂ

seboreea consistentaSeboreea consistentă se manifestă prin țesuturi dense ale scalpului care nu sunt elastice.Pielea are o culoare spre roșu închis, glandele sebacee sunt dilatate iar părul este dur și porii sunt acoperiți de coji care nu au reușit să se exfolieze, cojile fiind foarte lipicioase și uleioase. Daca se pune presiune pe ele, aceste formațiuni elimină un lichid uleios. Pe aceste zone afectate se pot forma și comedoane(puncte negre). Acest tip de seboree duce la dezvoltarea de acumulări ale glandelor sebacee(aterom) care atunci când se sparg elimină un lichid albicios iar după spargere formează cojițe. Aceste depozite pot provoca infecții cu puroi.

Seboreea grasă poate fi cauza dezvoltării anumitor boli ale pielii care sunt cauzate de stafilococi și streptococi(apar ca niște coșuri pe scalp).

SEBOREEA LICHIDĂ

SEBOREEA LICHIDAAcest tip de seboree arată ca și o coajă de portocală, porii sunt dilatați, pielea scalpului este foarte grasă, se elimină sebum în exces iar părul este încărcat de grăsime având un aspect ca și cum ar fi dat cu ulei.Părul capătă acest aspect la maxim 2 zile după spălare.

În zonele în care se formează solzi de țesuturi moarte, părul stă foarte lipit de scalp. Pot apărea mâncărimi iar în cazuri grave se poate ajunge la pierderea definitivă a părului. Netratată, seboreea lichidă ajută la dezvoltarea furunculilor. În stări avansate se formează un strat gros de țesuturi moarte și ulei de culoare gălbuie. Acest strat acoperă în totalitate pielea capului, iar după ce sunt curățate pot lăsa pete.

Spălarea mai deasă a părului nu rezolvă această problemă, din contră, dereglează și mai mult glandele sebacee agravând situația și mai tare.

SEBOREEA USCATĂ

SEBOREEA USCATASeboreea uscată duce la un scalp foarte deshidratat și pare că glandele sebacee nu elimină suficient sebum, însă eliminarea de sebum are loc sub o altă structură și compoziție.

Această consistență diferită a sebumului deshidratează suprafața scalpului iar țesuturile devin foarte sensibile și iritate.

Scalpul este acoperit complet, răspândindu-se și pe firele de păr. Printre simptome poate apărea și mâncărimea. Se întâmplă să se suprapună mai multe straturi de țesuturi moarte care formează coji mari de culoare gri gălbui. Cel mai des apar în zona tâmplelor și a creștetului capului. În general părul este uscat, subțire, se rupe foarte ușor, apar vârfuri despicate și începe să cadă în cantități mari.

Acest fel de seboree ajută la dezvoltarea microorganismelor denumite phytirosporum ovale, pe care le au toți oamenii dar în stadiu inactiv. Ele sunt declanșate de anumiți factori cum ar fi: scăderea imunității, efort fizic, perioada de după naștere, etc.

Spălatul mai des a capului nu aduce rezultate și orice fel de produs pentru degresarea scalpului este interzis.

SEBOREEA COMBINATĂSEBOREEA COMBINATA

Acest tip de seboree poate fi depistat doar de medic.

DERMATITA SEBOREICĂ(ECZEMA)

ECZEMADermatita seboreică este o boală cronică care este activată de funcționarea proastă a sistemului endocrin și de o stare emoțională precară. Este cel mai avansat stadiu al seboreei normale.

Se caracterizează prin pete pe zona scalpului de culoare roșu spre mov și formațiuni mari de straturi moarte de țesuturi. Aceste formațiuni se dezvoltă înșiruit pe tot scalpul.

Dacă nu este tratată la timp, poate să migreze din cap spre corp, cel mai des fiind întâlnită pe față. Pe scalp sunt vizibile suprafețe acoperite  de “fulgi”, țesuturi iritate sub care pot fi depistate și diferite forme de acnee. Acestea se regăsesc de obicei după ureche și pot forma fisuri în țesutul scalpului, care predispun la infecții.

O infectie în organism poate declanșa dermatita seboreică precum și scăderea imunității.

KERATOZA SEBOREICĂ

kERATOZA SEBOREICAKeratoza seboreică se prezintă ca o “tumoră”(corp străin) pe suprafața scalpului și cel mai des este întâlnită la bărbații trecuți de 30 de ani. Aceste “tumori” arată ca niște nodulețe plate pe suprafața scalpului care sunt acoperite cu un strat de solzi întăriți de culoare maro. Inițial, acești solzi sunt gălbui însă cu timpul se îngroașă și devin maronii.

Cum se tratează

Tratarea acestei boli este un proces complicat deoarece există mai multe cauze care o provoacă, iar ele pot fi:

-ereditare

-dereglări hormonale

-factorii negativi ai mediului

-tumori la testiculare sau ovare

-boli nervoase și psihice

-probleme ale tractului digestiv

-alimentație incorectă

Tocmai din aceste motive este necesar un consult medical pentru a stabili exact problema și complexitatea acesteia. În nici într-un caz să nu vă tratați singuri, niciun produs naturist nu va reuși să vindece această boală.

Sursa

AN-FARM.RU

Les Professionnels Magazine

creditprime.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here