Cancerul de san – Octombrie este luna de conștientizare a cancerului la san. Milioane de oameni din întreaga lume aleg să poarte o panglica roz pentru a-și aminti importanța prevenirii și pentru a arăta apropierea lor fața de femeile care se confruntă cu aceasta boală, care afecteaza o femeie din România. Una din opt femei, în perioada de viață descoperă cea mai frecventă formă neoplazică.
În fiecare an, în țara noastră există mai mult de 50.000 de noi diagnosticate. Ceea ce înseamnă că în jur de 135 de femei în fiecare zi descoperă că au cancerul mamar.
Așadar, acest număr este dedicat Zilei Nationale de Lupta Împotriva Cancerului de San. Celebram alături de specialiștii noștri care susțin si ajută femeile care trec sau au trecut prin această încercercare.
Vă dezvăluim conexiunea dintre procedurile de dermopigmentare și cancerul de san…
Dermopigmentarea are nu numai merite estetice. Ea fiind atribuită mai ales unui aspect paramedical și reconstructiv: un mare avantaj pentru multe femei nu numai din punct de vedere estetic, ci și o componență importantă psihologică.
Datorită tehnologiei avansate disponibile, specialiștii dermopigmentiști sunt capabili să rezolve diferite imperfecțiuni legate de cicatricile mastoplastice (aditive sau reductive) sau mastectomii tumorale.
Scopul este de a ascunde cicatricile periareolare, sau de a reconstrui complet areola mamară, inclusiv mamelonul. Rezultatul final va fi complet natural, similar areolei reale.
Dezvoltarea tratamentelor adjuvante pentru cancerul mamar si a implanturilor mamare a făcut posibilă în zilele noastre, reconstrucția imediată a sânului pentru reducerea impactului psihologic provocat de mastectomie – operația de îndepărtare a sânului pentru tratamentul sau prevenirea cancerului. Astfel, a devenit posibilă creșterea calității vieții și reintegrarea psihosocială rapidă a pacientelor.
Operațiile lasă, de obicei, cicatrici foarte vizibile în jurul areolei care, datorită tehnicilor de tatuare paramedicală, pot fi atenuate cu succes și fără contraindicații.
Dermopigmentarea areolei mamare dupa cancerul de san
Poate fi aplicată în multe cazuri de imperfecțiuni ale sânului: cicatrici periareolare (cicatrici care înconjoară areola) datorită intervențiilor de augmentare a sânilor; inversarea cicatricelor „T”, cauzate de mastopexie; cicatrici ovaliforme datorate tuburilor de drenaj; cicatrici ale areolei după mastectomie (cu reconstrucție a areolei unice sau bilaterale) hipochromie a areolei (cu repigmentarea acesteia) areola mică (cu mărirea acesteia).
Numai în cazuri rare este posibilă realizarea acestor lucrări cu pigmenți definitivi. De obicei, se recomandă utilizarea pigmenților bioabsorbabili (micropigmentarea paramedicală).
Refacerea sau reconstrucția zonei areolei mamare este cel mai solicitat tratament în cazul dermopigmentiștilor. În general, are un scop restabilitor, deoarece este ultima etapă a reconstrucției sânilor, dar poate fi și pur estetică, care remediază unele imperfecțiuni ale pielii.
Diferitele tratamente care pot fi efectuate dupa cancerul de san, pe areola mamară:
- Reconstrucția areolei mamară și a mamelonului după o mastectomie totală sau parțială (îndepărtare) a sânului sau în cazul unei achromii mamare (scăderea pigmentării areolei mamare).
- Subiecții cu malformații congenitale sau traumatice (de exemplu accidente în copilărie)
- Camuflarea unei cicatrici periareolare după o intervenție chirurgicală a:
- mastoplastia aditivă (inserția unui implant mamar)
- mamoplastia de reducere (reducerea sânilor)
- mastopexie (lift mamar)
- ginecomastie (reducerea sânilor la bărbați)
- Malformații, defecte sau insuficiențe areolare corecte
- Redefinirea mărimii, formei, culorii sau simetriei areolei mamare.
Reconstruirea prin dermopigmentarea a areolei mamare și a mamelonului post cancerul de san poate fi efectuată numai după cel puțin 6 luni de la intervenția chirurgicală. În unele cazuri este posibil să intervină chiar și după doar 3 luni, cu autorizația prealabilă scrisă a chirurgului.
Condiția esențială pentru efectuarea tratamentului este aceea că zona care urmează să fie tratată este complet vindecată iar cicatricile au culoarea albă ci NU roz sau roșiatică.
În funcție de severitatea bolii, la unii subiecți se îndepărtează un singur sân (mastectomia unilaterală). În timp ce în altele se efectuează o mastectomie bilaterală. În aceste cazuri, este recomandată implicarea pacientului pentru stabilirea mărimii și culorii areolei. Însă atunci când mastectomia este unilaterală. Punctul de referință este areola existentă și trebuie, prin urmare, un exercițiu de experiență pentru un rezultat optim în încercarea de a obține o areoloă perfectă, corectând posibile asimetrii.
Este necesar studiul parametrilor fundamentali pentru estetică și anatomie:
- forma
- colorarea
- extremitățile areolei
- vene și venișoare
- dimensiuni
Lucrarea finală se va desfășura în câteva ședințe (3-4 ședințe), pentru a evita iritarea exagerată și pentru a obține tonul perfect de culoare, ajustându-l din când în când.
Cazuistică. Cancerul de san.
Dermopigmentarea unei areole în mastectomia unilaterală – un sân sănătos
Evaluați culoarea areolei existente pentru a obține un rezultat policromatic realist; evaluarea pigmentului direct pe areola existentă.
Dermopigmentarea unei areole în mastectomia bilaterală – ambii sâni afectați
În cazurile în care pacientul a fost supus unei mastectomii bilaterale, nu există un punct de referință natural. Este posibil, în aceste situații, să „personalizăți” tipul de tratament și să nu reproducă neapărat același aspect ca înainte. Acest lucru este valabil mai ales pentru dimensiune și culoare, fiind necesară evaluarea modificărilor în funcție de considerentele pacientului.
În cazul în care mameloanele au fost reconstruite chirurgical, poziționarea lor nu este întotdeauna optimă. Ele sunt adesea foarte diferite unul de celălalt. Este important să se recreeze o anumită simetrie „optică” și armonie cu sânul raportat la corp.
Retușuri
Retușarea areolei trebuie efectuată la aproximativ 5-6 săptămâni după tratamentul anterior. Este important să se evalueze cu atenție cantitatea de pigment reținut în piele. Țesuturile transplantate cu cicatrici reactioneaza diferit față de tesutul precedent. Acestea tind să-și păstreze fie excesiv culoarea (motiv pentru care nu este înțelept să utilizeze la prima procedură un pigment cu nuanțe închise), sau organismul poate respinge aproape complet pigmentul. În acest caz, zona care urmează să fie tatuată va fi mai receptivă în timpul procedurilor. Pielea va păstra mai multă culoare din cauza reînnoirii celulelor.
Începeți să retușați mai întâi pe zonele care au pierdut pigmentul și apoi finalizați tratamentul pe restul areolei.
Cazuri ale intervenției parțiale
Atunci când există necesitatea a reconstrui doar o parte a areolei, sau în cazurile în care există cicatrici periareolare, când pacientul nu a suferit nici un fel de intervenție chirurgicală, dar dorește să îmbunătățească și/sau schimbe aspectul areolelor lor după cum urmează:
- Echilibrarea areolei asimetrice
- Refacerea conturului neregulat al areolei neregulate
- Diferențe majore de mărime ale areolelor
- Zone întunecate ale areolelor.
Bună ziua! O programare pentru azi ?
Buna ziua,
noi nu facem programari, si nu prestam servicii
Multumesc