Industria cosmeticelor naturale sau bio a luat amploare în perioada recentă și în România, dezvoltându-se într-un ritm fulminant. Au apărut numeroase branduri care comercializează produse alternative pe bază de plante, uleiuri și extracte naturale ce promit efecte spectaculoase, așa că adesea consumatorii nu știu ce anume să aleagă pentru că nu sunt suficient de bine informați. Se creează confuzie și potenţialii cumpărători dezorientați ajung să folosească produse nepotrivite pentru tenul sau corpul lor, de aceea ne-am propus să clarificăm ideea de cosmetică bio.
Încă din Antichitate erau folosite extracte din plante sau uleiuri naturale în scopuri cosmetice, femeile din Egipt apelau la uleiuri parfumate pentru a-și proteja pielea de aerul uscat, în Roma Antică se foloseau măști pentru ten din lanolină, o secreție obținută din lână de oaie, iar în epoca edwardiană era preferată hârtia impregnată cu pudră colorată pentru a matifia tenul și a crea iluzia un aspect mai tânăr.
În perioada contemporană s-a dezvoltat o întreagă industrie a cosmeticelor bio și naturale care a pătruns și pe piața din România, odată ce consumatorii au înțeles că efectele de durată ale produselor cosmetice tradiționale pot fi uneori dăunătoare. Discuția legată de eficiența produselor bio față de cele obișnuite este încă un subiect arzător în lumea specialiștilor din beauty, iar consumatorii devin din ce în ce mai interesați de acest domeniu.
BIO – NATURAL – ORGANIC
Primul pas este clarificarea terminologiei pentru a înțelege ce presupune fiecare produs în parte. Există o diferență clară între natural, bio sau organic.
Cosmeticele naturale, din punct de vedere teoretic, conțin ingrediente extrase din plante, minerale sau alge marine fără niciun adaos chimic. Acestea nu sunt supuse vreunui organism de certificare și nici legislaţiei în vigoare, de aceea mențiunea „100% natural” aflată pe eticheta unui produs cosmetic poate fi privită ca o strategie de marketing, consumatorul neavând siguranţa veridicităţii informaţiei.
Denumirea de cosmetice naturale poate fi apreciată ca o clasificare situată între cosmeticele tradiţionale și cele organice.
Cosmeticele bio sau organice se obțin fără adaosuri chimice, dar spre deosebire de cele naturale, plantele din care se extrag ingredientele pentru acestea sunt monitorizate și crescute într-un mediu fără pesticide sau radiații.
Produsele de beauty bio conțin 95% extracte de plante cultivate în mod organic, iar restul de 5% sunt ingrediente aprobate de legile în vigoare. Pentru că sunt organice, au o acțiune mai blândă asupra pielii, dar și a mediului înconjurător, neavând parfumuri sintetice, coloranți sau conservanți artificiali. De asemenea, aceste produse trebuie să satisfacă niște reglementări mai stricte pentru a obține certificarea bio, incluse în legea Uniunii Europene, sub forma normei Ecocert. Aceste prevederi presupun ca eticheta să prezinte clar ingredientele folosite, iar pentru ambalare să se utilizeze exclusiv materiale biodegradabile și care pot fi reciclate. Este foarte important de știut și că produsele bio nu sunt testate pe animale, lucru specificat și în legislația română.
Conform legilor în vigoare din România, pentru a recunoaște un produs cosmetic bio trebuie ca acesta să aibă pe etichetă certificarea unuia dintre organismele private internaționale care se ocupă cu studiul produselor bio sau organice. Printre acestea se numără Certified Natural Cosmetics de la BHID Germania, Soil Association Marea Britanie, EcoCert Franța, Cosmebio Franța sau Biogarantie Belgia, fiecare având un specific particular și reguli de fabricație proprii.
Certificările Bio, o dovadă a garanţiei și încrederii
- Certified Natural Cosmetics –BDIH Germania
Pentru ca un produs să obțină această certificare trebuie să fie compus exclusiv din ingrediente obținute din culturi ecologice sau din minerale. Sunt permise (în cantități mici) ingredientele procesate chimic, dar trebuie să fie strict controlate, la fel și conservanții clar menționați pe ambalaj. Sunt complet interzise substanțele sintetice și organismele iradiate.
- Soil Association – Marea Britanie
Această certificare poate fi de mai multe tipuri: dacă peste 75% din ingrediente sunt certificate organic, produsul poate folosi sigla Soil Association și expresia “realizat cu ingrediente organice”, dacă procentul depășește 95%, produsul poate utiliza sigla Soil Association și termenul ”organic” în denumire. Pentru cosmeticele al căror procent de ingrediente organice ajunge la 100% se poate folosi atât sigla, cât și termenul “100% organic”.
- Ecocert – Franța și Cosmebio – Franța
Pentru ca un produs să obțină oricare din aceste două certificări trebuie să aibă peste 95% din ingrediente certificate organic, peste 10% să fie de origine organică, fiind permise 5 procente de ingrediente sintetice.
- Biogarantie – Belgia
Această certificare se acordă produselor care au peste 95% din ingrediente certificate organic și peste 10% (calculat din punct de vedere al greutății) de origine organică. Sunt permise până la 5% componente sintetice.
Lupta dintre cosmeticele bio și cele obișnuite
Există multe mituri atunci când vine vorba de produsele bio sau naturale, iar cei puțin informați ar putea cădea în capcana de a crede în promisiuni neadevărate. Consumatorul român nu dispune încă de informaţii complete cu privire la caracteristicile unor astfel de produse întrucât antreprenorii din domeniul beauty românesc nu au consţientizat importanţa acestora și nu au investit suficient în introducerea liniilor de cosmetice bio pe piață, de teamă că le vor rămâne pe rafturi.
Trebuie să știți totuși că în România există o mare cerere pentru produsele de cosmetică organice, ca urmare a însușirii trendului mondial conform căruia sănătatea e pe primul lor, iar efectele mediului stresant în care trăim trebuie combătute prin alegeri sănătoase și înțelepte.
Care sunt deci diferențele majore dintre produsele bio și cele obișnuite?
- Calitatea
Produsele bio sau organice sunt de mai bună calitate, nefiind dăunătoare pielii pentru că nu conțin parabeni sau conservanți care intră în de regulă în compoziția celor tradiționale.
- Termenul de valabilitate
Cosmeticele bio au un termen de valabilitate mult mai redus, iar acest lucru este cauzat de faptul că uleiurile naturale active din compoziția lor se deteriorează într-un timp scurt, astfel că trebuie să fie utilizate rapid.
- Prețul
Produsele bio sunt bineînțeles mai scumpe decât cele obișnuite fără a fi însă inaccesibile pentru cei care-și doresc să renunțe la variantele tradiționale, mai dăunătoare și adesea controversate.
- Parfumul
Cremele, șampoanele, săpunurile, deodorantele sau loțiunile de corp au miresme naturale în funcție de substanțele conținute, așa că acestea nu miros ca cele tradiționale, având un parfum mult mai subtil, iar durata lor de acțiune este mai redusă decât a celor obișnuite.
- Textura
Produsele organice au o textură în general diferită faţă cele obișnuite, deoarece din compoziţia lor lipsesc compusși chimici ce au roluri de gelificare. Spre exemplu, gelurile de duș bio se caracterizează printr-o textură mai lichidă, neavând printre ingrediente guma de guar, cu rol de îngroșare. Ȋn ceea ce privește cremele care au în alcătuirea lor unturi vegetale, pot prezenta o textură solidă la temperatura camerei, dar se vor topi la contactul cu pielea. Din această categorie fac parte unturile de cacao sau shea, uleiurile de gălbenele ori cocos.
Avantajele utilizării de produse bio sau naturale sunt multiple și clare: se elimină efectele nocive ale parabenilor prezenți în cosmeticele tradiționale, scade riscul alergiilor și al îmbolnăvirii, iar rezultatele se văd sub forma unui ten strălucitor și curat. Faptul că nu se folosesc substanțe procesate și conservanți permit corpului să absoarbă mai rapid elementele active din componență, iar efectele se observă mult mai rapid.
Cosmetica bio, metodă de fidelizare a clienţilor
Odată cu deschiderea românilor spre wellness și îngrijire s-a creat un mare interes pentru produsele bio și cele naturale, dar mulți dintre clienții saloanelor tradiționale se plâng că acestea nu le oferă alternativele dorite. Există o mare cerere nesatisfăcută, motiv pentru care saloanele de beauty din țară pot include servicii cu produse bio sau naturale și chiar să comercializeze astfel de cosmetice pentru a putea fi competitive și actuale.
Antreprenorii români ar trebui să profite de acest trend, incluzând în oferta lor cosmeticele naturale pentru a satisface nevoile actuale ale românilor care se înscriu într-o modă deja celebră în străinătate. Marile brand-uri internaționale de cosmetice au introdus linii speciale pentru produse naturale în oferta lor, satisfăcând astfel cererea clienților de a găsi alternative la produsele ultra-procesate din magazine.
Viitorul aduce o nouă etapă de dezvoltare a industriei de frumusețe bio, iar în această zonă se pot face profituri însemnate pentru că românii devin din ce în ce mai interesați de alternativele naturale și încearcă să aleagă informat produsele cosmetice pe care le folosesc. Deoarece saloanele de frumusețe nu le oferă încă linii speciale de cosmetice naturale, aceștia apelează la magazine online, farmacii sau plafare pentru a achiziționa produsele dorite.
Ascensiunea acestei ramuri a înfrumusețării este evidentă și dacă ne uităm la numărul mare de freelanceri care comercializează online produse cosmetice hand-made, fie ele săpunuri, creme sau balsamuri de buze. Este important de știut că nu toate cosmeticele hand-made sunt sigure și produse corespunzător, de aceea trebuie să ne informăm înainte de a alege produsele pe care le cumpărăm și le folosim.
Având în vedere tendința ascendentă a cosmeticelor bio și naturale pe piața din România, sperăm că și profesioniștii din beauty vor ține pasul și vor introduce în oferta lor produse de acest tip, reușind astfel să-și mărească veniturile și să rămână competitivi într-un mediu aflat în continuă expansiune.
Cum arată consumatorul de produse bio?
Cei care se îndreaptă spre produsele bio reprezintă un procent tot mai mare din numărul de consumatori de cosmetice români, această zonă fiind din ce în ce mai căutată. Studile arată că cei care aleg produsele organice fac parte dintr-un segment de populație cu caracteristici specifice.
- Venituri medii și mari
- Studii superioare
- Mediul urban
- Între 25-45 de ani
- Interesat de wellness, stil de viață sănătos, sport
- Consumă și alimente bio
- Cu o cultură vastă
- Receptiv la informația din online