Din culisele machiajului de televiziune

2854

Machiajul este o artă fascinantă, plină de secrete și cu vaste domenii de utilizare. Machiajul de zi cu zi ne este cunoscut tuturor, fie că suntem make-up artiști sau nu, folosim zilnic produse cosmetice care să ne pună în valoare frumuseţea sau pe cea a clientelor noastre. Însă machiajul pentru televiziune este o ramură complet diferită care are propriile particularități și stiluri.

Pentru a afla cum se diferențiază make-up-ul TV de cel de toate zilele, am discutat cu două specialiste care lucrează în această branșă. Gabriela Cheresteș (make-up artist trustul RCS & RDS) și Andreea Muntean (make-up artist trustul Intact) ne-au explicat cum se aplică acest machiaj special, care este importanța luminii și mai ales ce produse sunt recomandate pe platourile de televiziune.

Vă invităm să descoperiți mai jos câteva dintre secretele unui domeniu al înfrumusețării rar explorat, make-up-ul creat special pentru camerele TV.

Machiajul de televiziune, secretul vedetelor!

În primul rând, față de machiajul obișnuit care are rolul de a pune în valoare cele mai frumoase trăsături ale unei persoane, cel de televiziune trebuie să țină de asemenea cont de variațiile de lumină dintr-un studio TV. Din această cauză, acesta este mai pronunțat și de obicei se aplică produse care să matifieze tenul și să-l acopere perfect, fiind permise culori intens pigmentate pe care nu le-am include într-un make-up de stradă.

Un lucru important de știut este faptul că televiziunea color alterează aspectul pielii umane, de aceea machiajul este o necesitate pentru a păstra look-ul natural. Imaginea de la televizor nu corespunde celei percepute de ochiul uman, așadar se folosesc sisteme speciale de lumini care să redea o temperatură de culoare perfectă, pentru a nu se crea discordanțe inestetice.

Astfel, machiajul de televiziune trebuie să țină cont de faptul că în studioul de transmisie sunt amplasate o mulțime de reflectoare care generează căldură, iar make-up artistul este nevoit să se adapteze și să creeze look-uri speciale pentru acest mediu. În funcție de variația și de intensitatea luminii care poate fi caldă sau rece, naturală sau artificială, se aleg cromatica, intensitatea și textura machiajului. De obicei se optează pentru nuanțe de brun care sunt cele mai potrivite într-un studio cu lumini puternice, nefiind distorsionate de acestea și păstrându-și aspectul natural pe ecran.

Produsele profesionale, nelipsite din trusa pentru televiziune

Produsele folosite trebuie să fie de cea mai bună calitate, pudrate și rezistente la transfer, iar retușurile din pauze sunt absolut necesare pentru ca imaginea de pe ecranele TV să fie perfectă. Cele două artiste ne-au dezvăluit și că produsele profesionale pot să ascundă micile defecte vizibile, reușind să transforme un chip obosit sau să mascheze un nas prea proeminent. De asemenea, cu ajutorul fondului de ten se poate crea iluzia unui bronz permanent sau se poate contura fața pentru a o face să pară mai subțire, în funcție de particularitățile chipului fiecărui prezentator.

Pentru machiajul ochilor, se recomandă fardurile pudră, nu cele cremoase, pentru că acestea dintâi pot fi amestecate mai ușor până se obține nuanța dorită, și de asemenea sunt mai rezistente la luminile intense din studio.

Particularități ale machiajului pentru diferite formate TV

Make-up artiștii trebuie să ia mereu în considerare stilul emisiunii pentru care lucrează, la care participă atât prezentatorii, cât și invitaţii acestora. În cazul jurnalelor TV și al emisiunilor de știri, machiajul este mai puțin spectaculos, se aleg nuanțe neutre pentru a crea un aspect natural. E important ca prezentatorii să arate impecabil, dar primează informația transmisă, așa că look-ul lor nu trebuie să ne distragă de la mesajul pe care-l livrează.

Emisiunile de divertisment permit însă o libertate mai mare în alegerea cromaticii. Pentru acest format se pot realiza machiaje mult mai jucăușe care să se potrivească stilului emisiunii. Tonul sobru se schimbă cu unul mai relaxat, iar make-up artiștii își pot folosi imaginația când vine vorba de intensitatea culorilor și a pigmenților, folosind chiar și produse iluminatoare sau cu străluciri glitter.

Machiajul TV pentru domni

Deși nu mulți știu, și bărbații care apar pe micul ecran au nevoie de un machiaj care să-i ajute să arate perfect în fața camerelor. În cazul domnilor, make-up-ul se rezumă de obicei la aplicarea unui fond de ten discret și a unei pudre matifiante, iar pentru eventualele corecții se folosește anticearcănul sau batonul corector. În anumite situații, pentru conturarea chipului se poate utiliza și un creion de sprâncene, dar cele două specialiste ne-au dezvăluit că bărbații nu sunt adepții machiajului, așa că look-ul lor este unul discret și simplu.

Nu neglijați demachierea!

Un alt detaliu important care face diferența între machiajul obișnuit și cel pentru televiziune este demachierea! Acest proces trebuie realizat cu produse de calitate aplicate din abundență pentru a curăța în profunzime tenul și a ne asigura că toate urmele de make-up sunt eliminate. Dacă folosim cosmetice waterproof trebuie ca și demachiantul să fie unul adecvat care să înlăture cu succes machiajul rezistent la apă. Ultimul pas este hidratatea care se realizează prin aplicarea cremelor specifice, pentru ca tenul să-și revină și să fie rămână plin de vitalitate.

Machiajul pentru televiziune implică un training special și cunoștințe în domeniu pentru a-l putea adapta la lumina și căldura dintr-un platou de televiziune. Atât Gabriela Cheresteș, cât și Andreea Muntean ne-au declarat că acest stil este unul special, mai ales din punct de vedere al necesității de a stabili culorile și metodele de aplicare în funcţie de  tipul de lumină folosit (rece sau cald, artificial sau natural). Cu toate că  această ramură a artei machiajului implică mai multă atenţie și responsabilitate, ambele specialiste ne-au mărturisit că este o plăcere să lucreze în domeniul TV și să accepte provocările zilnice!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × three =