Masajul facial, gatului și decolteului – beneficii și mituri

8136

Masajul facial, gatului și decolteului.

olga kiriloff

Sunt Olga Kiriloff, managerul de creație a proiectelor Beauty Book Online și Les Professionnels Magazine. Sunt pasionată de domeniul beauty, caut mereu să văd noutățile și tendințele apărute pe piață, iar înainte de a recomanda un produs sau serviciu, mai întâi îl testez. Acest articol este un astfel de experiment și va conține poze exact cu fața mea în evoluție.

Care este eficacitatea masajului facial și ce manifestări ale vârstei pot fi eliminate sau netezite folosind această procedură?

Înainte de a răspunde la această întrebare, vreau să vorbesc despre modificările legate de vârstă la nivelul feței și gâtului, care implică semne externe de îmbătrânire.

Partea 1. De ce arătăm mai rău odată cu vârsta?

  • Modificările pielii legate de vârstă,  doar vârful aisbergului
  • Modificări legate de vârstă în craniu
  • Hipertonicitatea mușchilor feței și gâtului

Partea 2. Cu ce este util masajul facial și regulile de bază

  • Beneficiile masajului
  • De la ce vârstă se poate face masaj?
  • Contraindicații la masajul facial
  • Durata efectului
  • Cât de des se face masajul facial?
  • Cât trebuie să dureze masajul?

Partea 3. Tehnici de masaj

  • Tehnici de masaj facial de bază
  • Tehnici mai eficiente
  • Scheme individuale

Partea 4. Cum se alege un terapeut pentru masajul facial?

  • Conform recomandărilor personale
  • Persoană plăcută
  • Efectul după prima procedură
  • Încercați diferiți profesioniști

Partea 5. Mituri despre masaj

  • Masajul îți poate lăsa pielea feței
  • Nu văd niciun efect din masaj

De ce arătăm mai rău odată cu vârsta?

Modificările pielii legate de vârstă – numai vârful aisbergului

Adesea, observând riduri mici, riduri mari sau un oval plutitor în oglindă, femeile cred că pielea este de vină. Și astfel încep să aibă grijă intensă de pielea feței și a gâtului – cumpără creme de riduri, seruri anti-vârstă, fac măști, mezoterapie și alte proceduri de îngrijire a pielii pentru acasă și salon.

Desigur, pielea noastră este predispusă atât la îmbătrânire, cât și la fotoîmbătrânire, așa că, odată cu vârsta, este nevoie de îngrijire din ce în ce mai atentă. Dar semnele îmbătrânirii pe care le vedem pe pielea feței și a gâtului sunt doar vârful aisbergului.

De fapt, apariția ridurilor, a pliurilor sau a edemului este asociată nu numai cu îmbătrânirea pielii, ci și cu modificări legate de schimbarea în vârstă a oaselor craniului, mușchilor și vaselor de sânge. Doar că aceste schimbări sunt ascunse ochilor noștri și, prin urmare, de multe ori nu le acordăm importanța cuvenită.

Dar pentru ca îngrijirea anti-vârstă să fie adecvată și cât mai eficientă, trebuie să știți și să rețineți aceste schimbări.

Modificări legate de vârstă în craniu.

În primul rând, trebuie remarcat faptul că, de-a lungul vieții, craniul nostru se deformează și scade în volum, iar după aceasta fața noastră se schimbă și ea.

Cu toate acestea, cât timp mușchii noștri sunt tineri și elastici, ei tind să se prindă strâns în jurul craniului în schimbare, iar pielea elastică sănătoasă urmărește mușchii. Prin urmare, la 30 de ani chipul nostru arată deja puțin diferit față de cel de la 20, dar, de regulă, nu există încă semne evidente de îmbătrânire.

Dar, cu cât îmbătrânim, cu atât oasele noastre se usucă și craniul scade în volum, iar mușchii faciali slăbesc, pierd volum, elasticitate și nu mai pot strânge craniul la fel de strâns ca înainte. Și din moment ce mușchii faciali sunt întrețesuți cu pielea, unde mușchii noștri faciali se lasă (atârnă) și pielea noastră se va lăsa.

Hipertonicitatea mușchilor feței și gâtului

Pe lângă faptul că unii mușchi slăbesc odată cu vârsta și încep să se afunde, adică sunt în hipotensiune (fără tonus), alți mușchi sunt adesea în hipertonicitate (în tensiune), de exemplu, mușchii frunții sau gâtului. Hipertonicitatea este excesul de tensiune musculară.

Mulți oameni duc acum un stil de viață sedentar, lucrează toată ziua la computer sau petrec mult timp la volan, iar seara se relaxează adesea din nou la computer, telefon sau tabletă, de exemplu, vizionează un videoclip pe YouTube.

Toate acestea contribuie la hipertonicitatea mușchilor gâtului. Cel mai probabil, multe dintre voi știu că atunci când mușchii gâtului sunt suprasolicitați, aceștia forțează vasele de sânge, ceea ce face ca alimentarea cu sânge a creierului să fie perturbată, apar durerile de cap, atenția este redusă, memoria este afectată, somnul este deranjat și, în general, sănătatea și bunăstarea noastră suferă.

Dar poate că nu toată lumea știe că frumusețea feței noastre depinde în multe privințe de starea mușchilor gâtului. Atunci când fluxul sanguin este perturbat, celulele pielii noastre primesc mai puțini nutrienți și oxigen și, ca urmare, pielea îmbătrânește mai repede.

În plus, din cauza hipertonicității musculare, fluxul venos și fluxul limfatic sunt perturbate, ceea ce contribuie la apariția edemului (reținere de apa în țesuturi) și a altor probleme. Fața devine păstoasă (adică pufoasă, parcă învinețită), plutește ovalul feței, se formează o a doua bărbie.

Hipertonicitatea anumitor mușchi faciali, cum ar fi mușchii frunții, contribuie la apariția ridurilor și a pliurilor în această zonă.

Cu ce este masajul facial util și regulile de bază.

Beneficiile masajului

Din fericire, mușchii noștri sunt capabili de auto-întreținere. Știți foarte bine că dacă antrenăm mușchii scheletului, mușchii corpului nostru, atunci la aproape orice vârstă vor deveni mai denși și mai elastici, iar corpul va fi mai tonifiat. Mușchii feței nu fac excepție.

Masajul, nu întâmplător se numește gimnastică pasivă. Folosind masajul feței, gâtului și decolteului, puteți relaxa mușchii încordați și tonifica pe cei slăbiți. Drept urmare, ovalul feței va fi strâns, ridurile și pliurile vor fi netezite sau reduse.

În plus, în timpul masajului, circulația sângelui se îmbunătățește, crește fluxul de sânge arterial, iar celulele pielii primesc mai mulți nutrienți și oxigen. Drept urmare, tenul, pielea se îmbunătățește, iar procesele de îmbătrânire încetinesc. Îmbunătățirea fluxului de sânge venos și limfă, masajul facial, ajută la eliminarea edemului și are un efect de ridicare.

Masajul îmbunătățește sistemul nervos, ameliorează stresul emoțional și alte efecte ale stresului. Se produc endorfinele, hormoni de bucurie, fericire și plăcere. Te înveselești, se îmbunătățește somnul și starea generală.

Cât despre mine, pot spune direct: masajul facial este procedura mea preferată. Îmi place să mă bucur singură de un masaj bun și să-mi masez clienții, să învăț noi tehnici de masajul facial și să le includ în diverse programe de îngrijire.

De la ce vârstă se poate face masajul facial?

Masajul facial se poate face la orice vârstă. Dar până la vârsta de 25 de ani masajul se face de obicei doar dacă este indicat. De exemplu, dacă există edem sau o suprasolicitare nervoasă. La 25-30 de ani, masajul se poate face cu un mic curs pentru prevenirea îmbătrânirii. De la vârsta de 30 de ani, este recomandabil să includeți masajul în mod regulat, la un salon de îngrijire anti-îmbătrânire.

Contraindicații pentru masajul facial

Contraindicațiile pentru masajul facial sunt:

  • febra;
  • răcelile;
  • erupțiile cutanate diverse: exacerbarea acneei, herpesului, reacțiile alergice, orice deteriorare a pielii – răni, abraziuni, zgârieturi – (caz în care trebuie doar să așteptați până când trece exacerbarea);
  • boli ale sistemului cardiovascular;
  • cancerul;
  • alte probleme grave de sănătate.

Durata efectului

Din nou, va fi potrivit să comparăm masajul cu orele de fitness. Dacă ați mers la un singur antrenament, atunci timp de 3-4 zile veți simți tonusul muscular, dar această senzație va dispărea. Dacă v-ați antrenat regulat în fitness de ceva timp și ați atins o formă bună, atunci chiar dacă încetați să faceți exerciții fizice, mușchii voștri vor fi în continuare elastici timp de câteva luni, iar ținuta voastră va fi tonifiată. Cu toate acestea, în timp, dacă nu reveniți la antrenamente, veți pierde forma anterioară.

Cu masajul facial, situația este foarte similară. Dacă masajul este efectuat ca o singură procedură, efectul va dura aproximativ 3-4 zile, apoi va dispărea. De la un masaj bun, după prima ședință, ceea ce am numi „pufulețea” va scădea, tenul se va îmbunătăți, ochii se vor deschide, ovalul se va strânge. Adică, mergând la un eveniment, la o întâlnire importantă sau la întâlnirea colegilor de clasă, efectul este suficient.

Dar, pentru a obține un rezultat de durată, trebuie să urmați 10-15 proceduri, iar în viitor este recomandabil să faceți periodic sesiuni de masaj. Sau repetați cursul după câteva luni.

Cât de des ai nevoie de masajul facial?

În medie, se recomandă de două ori pe an să urmați un tratament intensiv de masaj, 10-15 proceduri de două-trei ori pe săptămână. Pentru a menține rezultatul obținut, este recomandabil ca, ulterior, să faceți ședințe de masaj de întreținere cel puțin o dată sau de două ori pe lună. Desigur, acestea sunt recomandări foarte relevante, dar generalizate. În viața reală ar trebui să existe o tratare individuală.

La vârsta de 25-30 de ani, dacă nu există probleme speciale, un curs de 5-7 proceduri va fi probabil suficient și nu mai este necesară revenirea la cosmetolog pentru o perioadă lungă de timp.

După 40 de ani, este probabil să fie necesare cel puțin 10-15 proceduri pentru a obține un efect maxim, iar sesiunile de susținere la această vârstă ar trebui să fie regulate.

Bineînțeles, trebuie să luați în considerare stilul de viață al clientei. De exemplu, cineva poate vizita salonul doar o dată pe săptămână în ziua sa liberă, în timp ce altcineva este mereu în mișcare, iar astfel de oameni au nevoie de o abordare individuală.

Cât trebuie să dureze masajul facial?

Cât timp trebuie să dureze un masaj facial pentru un bun specialist nu depinde de calificările specialistului, ci de tehnica masajului. Deoarece există tehnici, de exemplu, masajul terapeutic Jacques, care durează de la 10 la 20 de minute, și există masaje care durează de la o oră la o oră și jumătate.

Dar, în medie, masajul feței, gâtului și decolteului durează de obicei de la 30 de minute la o oră. Adică, 30-40-45 de minute după părerea mea este cea mai bună opțiune. Dacă masajul durează mai mult de o oră, atunci unii oameni încep să se plictisească de masaj. Dar dacă unei persoane îi place și este pregătită pentru un masaj de 1,5 ore, atunci acest lucru este posibil.

Ce masaj să alegeți?

Tehnici de bază ale masajului facial

Dacă vă preocupă această problemă, veți afla pe internet că există un număr mare de tehnici de masaj diferite și poate deveni complet de neînțeles ce fel de masaj să oferiți.

 Cel mai adesea veți găsi trei tipuri de masaj:

1. clasic;

2. remodelare;

3. masaj terapeutic Jacques.

Tehnici mai eficiente

Masajul clasic și cel de remodelare sunt foarte bune, dar metodele și tehnicile de masaj nu stau pe loc și avansează anual cu noi rezultate. Metodele noi au mult mai multe rezultate.

De ce sunt mai eficiente? Masajul clasic sau de remodelare este un set de mișcări care se repetă una după alta. Adică, în linii mari, aceasta este o schemă clară, aceeași pentru toată lumea, indiferent de vârstă, tipul de îmbătrânire și gravitatea problemelor. Adică, în acest caz, masajul are un efect general asupra sistemelor limfatice, circulatorii, musculare și nervoase.

Există însă tehnici care vizează rezolvarea anumitor probleme. De exemplu, masajul de drenaj limfatic, unde accentul se pune pe sistemul limfatic, ceea ce face posibilă o mai eficientă abordare a edemelor, eliminarea pungilor de sub ochi și strângerea ovalului feței sau masajul muscular-structural, unde accentul se pune pe lucrul cu mușchii feței și gâtului.

Scheme individuale

Există un alt punct important, corpul nostru se adaptează foarte repede la același tip de acțiune, iar după patru sau cinci proceduri poate apărea un efect de platou, când progresul se oprește. Efectul platoului se întâmplă și în timpul sportului, în timp ce slăbești, iar masajul nu face excepție.

Există însă tehnici moderne care vă permit să creați scheme individuale pentru fiecare client, în funcție de vârstă, tipul de îmbătrânire și prezența anumitor probleme și puteți schimba aceste scheme de la sesiune la sesiune, ceea ce evită efectul de platou și face ca fiecare sesiune de masaj să fie cât mai eficientă.

Efectul după prima procedură

În timpul primului masaj este posibil să existe un pic încordate, deoarece procedura este nouă și nu se poate obține relaxarea completă, dar totuși, după masaj se va simți relaxarea. Efectul va fi cel de lejeritate. Chiar și după prima ședință, ar trebui să se vadă efectul.

Efectul va depinde de vârstă, de starea pielii și nu doar de tehnica de masaj și de calificările terapeutului de masaj. La vârtsa de peste 40-50 de ani și unde există deja unele modificări pronunțate legate de vârstă, atunci după un masaj, desigur, efectul poate fi mai vizibil.

La vârsta de 25-30 de ani, atunci când scopul masajului este de a preveni îmbătrânirea, nu va exista niciun efect “wow”. Cu toate acestea, tenul și tonusul pielii ar trebui să se îmbunătățească în continuare, ar trebui să devină mai elastice și, în general, ovalul ar trebui să devină mai clar.

Mituri despre masajul facial

Masajul extinde / lărgește pielea feței

Acest mit nu are nicio bază, dar este totuși destul de tenace. În primul rând, masajul facial se realizează de-a lungul liniilor de masaj, liniile cu cea mai mică întindere a pielii. În al doilea rând, pielea noastră este foarte elastică, deci este pur și simplu imposibil să o iei și să o extinzi.

Pielea noastră este întinsă într-un singur caz, când volumul țesutului de dedesubt crește. De exemplu, în timpul creșterii în greutate, în timpul sarcinii sau în caz de edem sever. Dar imediat ce volumul scade, pielea tinde să se micșoreze sub volumul schimbat.

De-a lungul anilor, elasticitatea pielii scade, dar chiar și la bătrânețe, pielea începe să atârne nu atât pentru că și-a pierdut elasticitatea, ci pentru că volumele de țesut de sub ea s-au schimbat semnificativ: volumele oaselor craniului, mușchilor și grăsimii subcutanate.

Nu văd niciun efect după masajul facial

Uneori puteți auzi astfel de recenzii. După un masaj bun, efectul se resimte după prima ședință. Cei care au avut plăcerea de a se bucura de un masaj bun, vor confirma cu siguranță acest lucru. Dacă masajul nu are efect, înseamnă fie că specialistul are cunoștințe slabe despre tehnica de masaj, fie că tehnica în sine este slabă, ineficientă.

Masajul este o procedură în care rezultatul este foarte dependent de calificările specialistului, de exemplu, cu unele tehnici hardware, unde este relativ ușor să stăpânești tehnica corectă pentru efectuarea procedurii.

Din toată informația pe care am expus-o mai sus, am luat o decizie personală să încerc acest tip de tratament. Tratamentul a fost realizat în salonul Woman Beauty Addict de Tatiana Ghermanschii, cosmetician, maseur cu calificări internaționale.
masajul facial

Țin să vă informez că am luat-o ca un experiment și în perioada tratamentului nu am făcut alte intervenții faciale gen injectări, mezoterapii, tratamente cu aparatură, tocmai pentru a vedea rezultatele obiectiv fără o altă procedură. Tratamentul s-a realizat cu două sau trei ședințe pe săptămână, cu un număr de cinci ședințe la finalul experimentului. Eu am continuat tratamentul, dar din lipsa timpului fiind presată de apariția revistei, voi prezenta începutul și efectul la a cincea ședință. Un tratament durează 30 de minute. La prima ședință am fost anunțată că este un tratament destul de activ, pentru a nu fi luată prin surprindere. Nu a fost un disconfort sau durere, dar într-adevăr este diferit față de un masaj facial la un tratament cosmetic.  Sigur nu este un masaj de relaxare, fiind foarte activ. Masajul se realizează pe față, gât și decolteu. Masajul diferă de la o ședință la alta ca și mișcări, zonă în care se lucrează mai activ și ca intensitate. Cam de la a patra ședință masajul se face mai intensiv.

salon wb addict

Care a fost problema și obiectivele atinse în acest tratament?

Vârsta: 39 ani;

Forma de îmbătrânire: stil ptoză facială, adică căderea feței.

Acest tip de îmbătrânire tinde să formeze pliuri adânci nazolabiale, partea inferioară se vede grea, pomeții coborâți, dublă bărbie chiar dacă nu am un exces în greutate, conturul mandibulei este dispărut sub stratul adipos al bărbiei. Toate aceste efecte negative ale vârstei aveau soluții mai invazive, la care însă, nu m-am hotărât să apelez.

În poze se vede evoluția efectelor de după tratament:

  • se poate observa diminuarea stratului adipos de sub bărbie;
  • cutele din colțul gurii, care coborau colțul gurii, au devenit mai puțin adânci și lungimea acestora s-a micșorat de două ori;
  • cutele nazolabiale au devenit mai puțin pronunțate;
  • se vede ridicarea feței.

În concluzie acest tip de masaj este benefic pentru sănătatea pielii și cu efect de lifting, dar să nu uităm că noi toți suntem diferiți și efectele apar la unii mai rapid și la alții după mai multe ședințe. Totul este relativ și de la masajul facial nu ne putem aștepta la un efect ca după o operație plastică. Cu cât mai devreme se va face întreținerea și prevenirea semnelor de îmbătrânire, cu atât mai mult timp ne vom bucura de tinerețea tenului. Urmăriți în continuare seria de articole Masajul, Sănătatea, Tinerețea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 7 =