Cristian Buca

Un vis românesc, realizat în SUA

  Cristian Buca este unul dintre cei mai talentați machior  din România. A cucerit podiumurile celor mai cunoscute prezentări de modă naționale și internaționale. Detine un bogat un potofoliu demn de un om cu o vârstă considerabilă. Cristian a realizat într-un timp relativ scurt o evoluție fantastică în industria beauty în România.

   Pentru că este un tânăr cu aspirații înalte l-am abordat pe Cristian Buca. L-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări.

   Vă invităm să lecturați acest interviu pentru a-l cunoaște Cristian – machiorul Televiziunii Române. Deoptriva Cristian machiaza modelele care defilează pe podiumurile unor renumite case de modă.  

 LPM: Descrie-te, în câteva cuvinte, te rugăm.

Cristian Buca: Sunt un om optimist, muncitor, un team player sinecr și un visător creativ. Îmi place pictura, sunt fascinat de culori și textura lor… Iubesc natura, sportul și comunicarea chiar dacă uneori tind să fiu impulsiv, însă asta se întâmplă pentru că sunt foarte ambițios.

LPM: Care sunt cele mai importante cursuri de specializare în domeniu la care ai participat?

Cristian Buca: În Spania, în cadrul academiei Alejandro Fernandez și full beauty-special effects master în cadrul celei mai mari academii de machiaj din lume Cinema Makeup School Los Angeles.

LPM: Iți mai amintesti care a fost primul model de make-up? Descrie-ne în câteva rânduri acestă experiență.

Cristian Buca: La inceputul carierei de make-up artist eram fascinat de machiajele intense, în culori vii , umbrele definite și puternice, adică machiajele dramatice, ușor picturale. Eram un mare fan al mixajelor  de mai multe culori și al machiajelor smokey cu nuanțe intense de negru și arăbești, ce urmăreau o linie ascendentă, pe lung.

LPM: Care sunt sursele tale de inspirirație în acest domeniu?

Cristian Buca: Inspirația vine de mai peste tot însă principalele mele surse sunt pictura și natura.

LPM: Care a fost cea mai interesantă provocare pe care ai întâmpinat-o în viața personală ( sau profesionala ) ?

Cristian Buca: Provocări întâlnesc la tot pasul… în lumea artistică, dar cel mai avangardist proiect la care am lucrat a fost FESTIGAL în regia lui Iura Luncasu, un melanj de musical cu personaje fantastice, și elemente venite din zona circului cu clowni, acrobați, un fel de Circ du soleil înă cu o varietate de spectacol mult mai largă.

În cadrul acestui proiect a trebuit să lucrez la conceptul de machiaj al fiecărui artist în parte, în funcție de personaj, adaptat personalității fiecăruia dintre artiști.

LPM: Care este stilul ce te definește / caracterizează?

Cristian Buca: Experiența americană m-a ajutat foarte mult să îmi dau seama cine sunt ca artist, direcția pe care vreau să o urmez și stilul pe care vreau să îl abordez.

De-a lungul căutărilor mele am abordat mai multe stiluri, dar cel care mă fascinează rămâne totuși  cel natural, un stil care conturează calitățile fizionomiei fiecărei persone. De altfel, așa rezultă autenticitatea fiecărui machiaj pe care îl realizez; după cum bine spunea marele Max Factor : ”fiecare femeie este frumoasă în felul ei, conturează părțile forte pentru a ascunde defectele”.

LPM: Meseria. Este un hobby sau ți-ai dorit dintotdeauna să profesezi ?

Cristian Buca: Am pornit în această meserie din pasiunea pentru culori și forme; de la pictură clasică pe pânză la “pictură” pe chipul omenesc.

LPM: Ce le poți transmite celor care își propun să facă ce faci tu?

Cristian Buca: Atunci când sunt siguri că vor să facă un curs de machiaj, pot în paralel să facă și un curs de pictură pentru a se familiariza cu volumele, liniile, formele, culorile, texturile și modul lor  de mixare.

Consider că pictura și machiajul merg mână în mână și amândouă se completează una pe cealaltă.

LPM: De ce machiajul fashion? Dar machiajul de televiziune? Cum se diferențiază acestea?

Cristian Buca: În machiajul fashion nu există reguli. De la cel mai simplu machiaj până la cel mai complex, de la cel monocrom la cel foarte colorat, în domeniul fashion există o singură regulă: libertatea de creație!

Ei bine, când vine vorba despre machiajul de televiziune, aici vorbim despre reguli clare : conturarea elementelor principale ale feței (ochi, pomeți, sprâncene, buze) într-un mod echilibrat și non-excesiv, pe când în machiajul fashion există o libertate deplină pentru a crea orice și  oricum folosind tot felul de materiale fie ele clasice sau nueconvenționale și combinații variate și nelimitate ale culorilor și texturilor.

LPM: Care sunt evenimentele importante cu care ai colaborat. Spune-ne câteva cuvinte despre viitoare evenimente la care vei participa.

Cristian Buca: Pe parcursul carierei am avut colaborări pentru mai multe proiecte de amploare și printre ele pot enumera: Miss Universe Romania, Feeric Fashion Week, Gala Wella, Inchanted Forest by Intercoifure international…etc

LPM: Care sunt planurile de viitor ?

Cristian Buca: Pai ca să fii în pas cu timpurile trebuie să înveți cntinuu, și pentru acest an , spre sfarsitul lui, voi viza cursul renumitei artiste Alex Box, fost artistic director al Illamasqua.

LPM: Care consideri că sunt cele mai importante realizări ale tale?

Cristian Buca: Faptul că am reușit să îmi transform hobby-ul în meserie este demonstrția faptului că pot să îmi satisfac ambițiile și că pot, prin muncă, să îmi ating obiectivele propuse. Desigur, la fel de importantă este eralizarea faptului că intru în contact cu foarte mulți oameni frumoși și interesanți, deoarece iubesc oamenii și comunicarea.

LPM: Ce satisfacții ți-a oferit aceasta?

Cristian Buca: Diversitatea proiectelor la care am lucrat, cunoașterea atâtor tipologii umane, îmbunătățirea tehnicilor de comunicre, dezvoltarea creativitatii..etc

LPM: În portofoliul profesional există un sector dedicat concursurilor?

Cristian Buca: Da! În anul 2014 am castigat locul 3 mondial la IMATS Los Angeles cu lucrarea “ Gods through out the ages” iar în 2015 best Fantasy make-up în cadrul Estetica Awards.

LPM: Sunt importante congresele sau târgurile de profil?

Cristian Buca: Da deoarece cunoști branduri noi, produse, texturi interesante, culori speciale, tehnici și oameni noi.

Lumea artistică este o lume în permanentă mișcare și evoluție drept pentru care, este foarte important să fim up- to -date cu noutățile și târgurile care adună toate aceste aspecte la un loc.

LPM: Mulțumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × one =