Einat Dan, interviu în exclusivitate pentru Les Professionnels Magazine

384

Einat Dan, reuşeşte să exprime misterul, unicitatea şi senzualitatea femeii.

Supranumită „Regina detaliilor”, duce la rang de operă de artă fiecare proiect. Lucrările ei au inspirat make-up artiştii din întreaga lume, acestea fiind reproduse şi reinterpretate în nenumărate rânduri.
În 2015, la Viena, făcând parte ca make-up artist din staff-ul evenimenului Life Ball, am avut onoarea să o cunosc pe Einat Dan, care coordona echipa de make-up. Îi admiram de multă vreme lucrările şi întreaga carieră, aşa că mă aşteptam, fiind un artist de renume mondial, să aibă şi o atitudine superioară. Realitatea însă m-a uimit, Einat este o persoană extrem de blândă şi prietenoasă, cu o energie incredibilă, un spirit vesel şi optimist, o prezenţă atât de plăcută. Ne-a coordonat cu o calmitate extraordinară, având în vedere că eram o echipă numeroasă şi stresul era la cote maxime, dat fiind că trebuia să pregătim zeci de personaje într-un timp destul de scurt. M-a impresionat faptul că reuşea să ne motiveze şi să ne încurajeze pe fiecare în parte.
Copilăria şi-a petrecut-o într-un mic orăşel din nordul Israelului, iar la vârsta de optsprezece ani s-a mutat în Tel Aviv, unde a făcut stagiul militar timp de doi ani.După terminarea stagiului militar, se hotărăşte să-şi urmeze visul şi să înceapă cariera de make-up artist, iar de atunci a locuit în New York, Milano, în prezent fiind stabilită în Berlin.
Din 1984, de când şi-a început cariera în make-up şi bodypainting, an de an îşi măreşte lista de nominalizări şi trofee câştigate la prestigioase competiţii internaţionale. A fost desemnată cel mai bun art director pentru filmul „Queen Brushhands” la Internaţional Fashion Film Award 2015, dar şi cel mai bun make-up artist de Internaţional Film Award în 2013, în California. Iar în 2014, în Germania, a câştigat premiul Golden Mask Award.
Portofoliul său e dovada talentului şi a excelenţei sale, aici regăsindu-se colaborări cu nume sonore precum: Tommy Hilfiger, Jean Paul Gaultier, Valentino, Fendi, Vivienne Westwood, Antonio Urzi, Morelato, şi mulţi alţii.
Creativitatea şi măiestria ei au cucerit publicul internaţional, multe celebrităţi lăsându-se pe mâna ei. Tisha Campbell -Martin, Adriana Lima, Toni Garnn,  Harald Gloockler, Bettina Zimmermann, Katja Riemann, Jeanette Haine, Likke Li, Alberta Ferretti, Anja Rubik, Deborha Salvalaggio, Manuela Arcuri, Maria Buccellati, Saşa Angelucci, Şiri Tollerod, Kristine Belson, sunt câteva dintre vedetele care au fost pe scaunul ei de machiaj.
Lucrările sale au fost publicate în numeroase editoriale din reviste ca Lofficiel, Vogue, Vogue Spoza, Elle, Instyle, Tatler, Maxim, Reve, Trucco & belezza, Make up Artist Magazine, Institute, Solis, Kaltblut, Gracian collection, Fashion&Beuaty,Trend Prive Magazine.
Pe lângă make-up şi bodypainting, Einat lucrează în marile show-uri de modă din întreaga lume, este art director, creează manual head-piece-uri şi costume artistice, iar în 2012 a lansat o linie de pensule de machiaj sub brandul MIA by Einat Dan. De asemenea, călătoreşte în întreaga lume susţinând workshop-uri si masterclass-uri prin care împărtăşeşte tehnicile sale unice.

Am stat de vorbă cu această fantastică artistă, iar ea a acceptat sa ne raspundă câtorva întrebări.
LPM: Povesteşte-ne despre tine, cine sau ce te-a inspirat să îţi doreşti să devii make-up artist?
E.D.: Am început la vârsta de 21 de ani, însă mereu am fost atrasă de această lume și încă din copilărie obișnuiam să-mi machiez toate prietenele la şcoală şi la cursurile de dans. După stagiul militar din Israel, mergând pe strazile Tel-Aviv-ului, am dat peste o şcoală de machiaj, în vitrinele căreia se aflau nişte fotografii fascinante cu machiaje și bodypainting, moment în care am simţit şi am ştiut că asta vreau să fac.

LPM: Cum a început cariera ta în lumea beauty-ului? Ai urmat cursurile vreunei şcoli de machiaj?
E.D.: M-am înscris la un curs de make-up în Tel Aviv, dar am abandonat după aproximativ două luni, apoi am început pur şi simplu să lucrez ca make-up artist peste tot: în Televiziune, teatru, film, show-uri de modă. Nu lucram întotdeaua pentru bani, ci pentru că îmi doream să capăt experienţă, aşa că tot ce ştiu am învăţat singură.  La vârsta de 31 de ani, am părăsit Tel-Aviv-ul pentru Milano, capitala modei, unde am lucrat la campanii foto, şedinţe foto, show-uri de modă şi editoriale. Acolo era un nivel înalt şi unic, iar oamenii începeau să-mi recunoască stilul şi numele.

LPM: Cum s-a schimbat industria beauty faţă de cum era când ai început să lucrezi?
E.D.: Industria beauty este în continuă schimbare, la fiecare câteva luni apar alte trenduri, tehnici, stiluri şi produse, însă fiecare perioadă are farmecul ei. Acum se pare că acordăm mai multă atenţie detaliilor, ceea ce e minunat,  de asemenea nu mai avem nevoie să folosim atât de mult machiaj pentru a arăta bine, un mic truc inteligent fiind suficient pentru a face o mare diferenţa.

LPM: În portofoliul tău găsim lucrări de make-up şi bodypainting, care dintre cele două este mai aproape de sufletul tău și de ce?
E.D: Realizez machiaj beauty, fashion, fantezie şi bodypainting, şi le iubesc pe toate la fel de mult. Ador să creez şi să îmi expun arta, reuşind să mă exprim în ambele moduri. Îmi iubesc meseria şi mă simt foarte norocoasă că pot face ceea ce îmi place.

LPM: Ai avut colaborări frumoase cu atâtea celebrităţi, cum ai început să lucrezi cu nume atât de mari şi care ar fi personalităţile cu care nu ai apucat încă să lucrezi şi ţi-ai dori?
E.D.: Sunt o persoană foarte ambiţioasă, aşa că la început eu eram cea care contacta oamenii, fotografii, designerii, iar după ce lucram împreună, aceştia mă recomandau mai departe, aşa merge treaba în industria asta, la fel şi cu celebrităţile. Mi-ar plăcea să o machiez pe Lady Gaga într-o bună zi.

LPM: Care a fost cea mai mare provocare din carieră?
E.D.: În viaţa unui artist, fiecare zi e o provocare. Ador toate campaniile la care am lucrat, însă una dintre cele mai mari provocări, a fost campania pe care am făcut-o pentru Fendi. A fost o muncă grea şi foarte creativă, iar eu eram pentru prima dată în postura de art director al unei şedinţe foto. Însă mi-a placut enorm, aşa că acum sunt art director în majoritatea proiectelor, alegând echipa cu care lucrez.

LPM: Lucrările tale sunt extrem de creative, unde îţi găseşti inspiraţia?
E.D.: Mă inspir din tot ceea ce văd, din filme, de la designeri, anumite materiale, galerii de artă şi  artişti din trecut ca Serge Lutens și Erte din anii ’20.

LPM: Ca trainer de make-up şi bodypainting, care este cel mai important mesaj pe care incerci să îl transmiţi elevilor tăi?
E.D.: Secretul succesului este practica, dacă vrei să fii cel mai bun în ceea ce faci, trebuie să exersezi în tot timpul liber pe care îl ai. Este greu în antrenament, dar mai uşor în „război”.

LPM: Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit de la un alt make-up artist atunci când ai pornit în această lume si care ar fi sfatul tău acum, pentru un make-up artist care se află la început de drum?
E.D.: Ştiu că nu este o meserie uşoară şi că trebuie să te străduieşti mult, dar dacă asta este pasiunea ta şi iubeşti machiajul, nu renunţa şi trăieşte-ţi visul, pentru că visele pot deveni realitate, aşa că luptă pentru ele şi nu înceta să crezi în tine.

LPM: Care sunt trendurile tale favorite în materie de beauty, pentru sezonul primăvară-vară 2016?
E.D.: Unul din preferatele mele este linia îndrazneaţă de tuş, în stilul anilor ’60, un look pe care îl ador, de asemenea fardurile în nuanţe roz şi bleu, şi nu în ultimul rând sprâncenele groase care au revenit la modă.

LPM: Le poţi împărtăşi cititorilor Les Professionnels Magazine, trucul tău de beauty preferat?
E.D.: Cred că cel mai bun truc de beauty stă în alegerea fondului de ten, a rimelului care evidenţiază ochii şi face diferenţa, şi a rujului roz sau roşu care întotdeauna te vor avantaja, aşa că nu te stradui foarte mult, mai mult înseamnă mai puţin!

LPM: În final, care este următorul pas în cariera ta?
E.D.: Am mulţi paşi de făcut, dar cred că mi-ar plăcea să intru în industria filmului la Hollywood şi probabil îmi voi extinde linia de produse, creând şi alte produse de machiaj, pe lângă pensulele MIA by Einat Dan.

Cu dragoste şi culori, Einat.

Articol semnat de Georgiana Ioniţa

Credite:

Ben Asif

Matteo Bertolio

creditprime.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here