Ana Maria Mărgineanu
Formator și tehnician în dermopigmentare,
make-up artist, cosmetician

Dermopigmentist cu o vechime de 14 ani in domeniul PMU, Unic Membru din România al SPCP (The Society of Permanent Cosmetic Professionals) din Statele Unite, Trainer MultiBrand in PMU cu specializări multiple, inclusiv în make up, cosmetică și arte plastice, Partener “Salvează Feminitatea”- Proiect Umanitar, Trainer MultiBrand în PMU cu specializări multiple, inclusiv în make up, cosmetică, arte plastice. Internațional Master Trainer Start Academy din 2011- suține o gamă diversificată de cursuri, de la machiaj semipermanet sau pigmentare medicală, la cursuri de indepărtare a tatuajului sau plasma pen etc.,  cursurile fiind susținute la nivel național și internațional.

Ana Maria Mărgineanu- Pedagog = este persoana care realizează muncă didactică și educativă, aplicată în teorie și practică, „haina de pedagog nu poate fi purtată de oricine”, dacă excelezi ca tehnician, asta nu însemnă că ești un bun pedagog. De-al lungul carierei, Ana Maria Mărgineanu a demonstrat că această haină este ținuta ce o va consacra pentru tot restul vieții.

Rezutatele finale în domeniul dermopigmentării sunt multiple, enumerând cele mai excelente lucrări ajungând până la menționarea nivelelor mediocre. Haideți să aflăm împreună un top al celor mai importante caracteristici care se află în relații de co- dependență față de rezultatul final al dermopigmentării:

1. Vârsta – când vorbim despre acest criteriu, de fapt ne referim la viteza metabolismului în ciclul de eliminare a pigmentului. În cazul clientelor până în 40-45 ani metabolismul este unul mai alert și are capacitatea să elimine particulele de pigment mai rapid prin sistemul de drenaj limfatic. Doamnele cu vârsta peste 45 ani se afla la polul opus, motiv pentru care rezultatul dermopigmetarii rezista mai mult în timp.

2. Tipul de ten – cine lucrează în domeniu știe deja că tipologia tenului impune alegerea tehnicii, tipul de ac și pigmentul folosit. Toate acestea deoarece tipul de ten gras și cu pori dilatați are capacitatea să elimine rapid pigmentul odată cu eliminarea excesului de sebum. Tipul de ten uscat cu pielea subțire, absoarbe rapid și menține pigmentul în piele.

3. Pigmentul – gamele de pigmenți sunt variate iar pigmenții în sine conțin multe caracteristici. Una dintre ele este concentrația de particule de pigment+cantitatea de solvent, adică ceea ce îl face sa fie mai lichid sau mai cremos.Cu cât pigmentul este mai lichid și transparent în recipient, cu atât are cantitate mai mică de pudră de pigment și cantitate mai mare de solvent, ceea ce il determină să fie un pigment slab și implicit oferă un rezultat de scurtă durată. Această variantă de pigmenți este utilă celor începători pt că pot corecta ușor un rezultat greșit.

4. Tehnica aleasă – evoluția domeniului se observă și in varietatea tehnicilor actuale, multe dintre ele fiind cât mai naturale și implicit lucrate cât mai delicat și superficial la nivelul epidermei. Acesta este motivul principal pentru care tehnicienii în 2017 garantează un rezultat maxim de 1-2 ani față de 5 ani în urmă când așteptările clientelor în privința duratei de viață a pigmenentării, până la întreținere era de 4-5 ani.

5. Configurația și mărimea acului – acele actuale sunt diverse dar cu multe caracteristici comune. Au forme diferite precum round liner, slope, flat sau magnum, mărimi începând de la 1 pana la 9 cu circumferinte mai subtiri sau mai groase. Influența acului este în strânsă legătură cu cantitatea de pigment introdusă in zona de lucru. Principiul fiind unul simplu, cu cât acul este mai mare și mai gros cu atât mai mult reușește sa introducă pigmentul în piele mai rapid și cantitativ. Totuși majoritatea tehnicilor apărute recent solicită configurația simplă, cu un singur vârf pentru a reuși să redea cât mai mult naturalețea dar atragând după sine un rezultat de scurta durată.

6. Presiunea mâinii – când vorbesc despre presiune majoritatea elevilor au impresia că, atunci când apăsam mai tare în timpul lucrului, acul va pătrunde mai adânc în piele și se tem de acest lucru – total greșit deoarece aparatele pentru dermopigmentare sunt special concepute să evite acest fapt iar sistemul lor de funcționare determină acul să între în interiorul stiloului atunci când mâna pune presiune prea mare pe stilou. Totuși presiunea mâinii influentează rezulatul atunci când nu este corespunzătoare deoarece tinde să lezeze pielea la suprafață fără sa introducă pigmentul în piele, lucru des întâlnit în cazul începătorilor.

7. Adâncimea – imaginați-vă că introduceți un obiect colorat într-o apă nu tocmai limpede. Adâncimea obiectului în apă schimbă culoarea lui și cu cât este mai adânc cu atât devine mai neclară culoarea obiectului, ajungând de obicei intr-o nuanță de gri. Adâncimea în cazul dermopigmentării are legatură și cu cantitatea de pigment introdusă. Mai exact, pigmentul se introducere strat peste start și cu cât insistam mai mult cu atât pigmentul va fi introdus mai adânc. De obicei suntem tentati să facem asta din dorința de a avea un rezultat cât mai îndelungat dar nu întotdeauna este soluția potrivită deoarece se schimbă culoarea aleasă iar clienta va fi nemulțumită indiferent de perioada de viața a pigmentării.

8. Timpul de lucru – în cazul acesta ambele extreme sunt dăunătoare. Dacă se lucrează prea puțin asupra țesutului, asta presupune cantitate mai mică de pigment și duce la un rezultat slab iar dacă se insistă mai mult decât este recomandat, mai ales pe detalii, de obicei se fac greșeli și se pierde foarte ușor din efectele de transparentă sau 3D. Soluția este să “ascultam” pielea, ea este singura care ne dictează timpul exact de lucru.

9. Modul de îngrijire – acest aspect este definitoriu atunci când discutam despre rezultat în dermopigmentare și este scuza cea mai la îndemână a tehnicienilor atunci când nu au un rezultat satisfăcător. Există diferiți pasi de îngrijire dupa procedura ce trebuie respectată acasă de către clienți. În cazul în care aceasta nu respectă corespunzător ce anume i s-a recomandat de către tehnician, de cele mai multe ori trebuie refăcută pigmentarea de la zero. Dar, consider că este și de datoria noastră, a dermopigmentiștilor să înțelegem că nu putem face aceleași recomandări de îngrijire post- procedură, tuturor clientelor în condițiile în care ele au caracteristici diferite.

10. Anamneza – practicată la un nivel superficial, cu maxim doua întrebări legate de starea de sănătate a clienților în consimțământul de conformitate, anamneza este caracteristică care ne poate spune din punctul zero dacă clienta noastră este aptă sau nu pentru procedura ce urmează. Acest pas de început, poate fi pionul principal pentru un rezultat nesatisfăcător. Atunci când este respectată, anamneza ne indică ce tehnică, gamă de pigmenți sau variantă de ac se potrivește clientei noastre.

 

P.S. Succinta enumerare a celor 10 caracteristici de care depinde rezultatul final în dermopigentare încurajează cititorii, viitori dermopigmenști precum și specialiștii din domeniu, la parcurgerea în totalitate a articolului și punerea în practică ținând cont de cele eneumerate mai sus în vederea obținerii unor rezultate profesionale.

Vă urez tuturor succes și multe lucrări reușite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve + 14 =