Sorin Stratulat – ,,Meseria pe care o am mi-a oferit totul!”

1415
Sorin Stratulat

Sorin Stratulat, unul dintre cei mai recunoscuți hair-stiliști din România, a realizat, de-a lungul timpului, numeroase editoriale de beauty și, cu o experiență de peste 10 ani în industria hair-styling-ului, a reușit să devină un nume de referință.

Într-un interviu acordat, Sorin ne-a dezvăluit cum a debutat în domeniu, câteva dintre principiile după care se ghidează, dar și secretele unui păr sănătos, revitalizant.

LPM: Ai pășit în acest domeniu din pasiune sau din pură curiozitate?

SORIN STRATULAT: Privind în urmă, realizez că totul a decurs natural. Absolvisem liceul și intrasem la facultate și, pur și simplu, am simțit că trebuie să fac asta. Obișnuiam să îmi coafez toată ziua colegele de clasă și, brusc, totul a căpătat un sens în capul meu. Mi-am dat seama că sunt fascinat de această meserie și le-am împărtășit părinților noua pasiune și, cu toate că nu se așteptau la asta, au fost destul de deschiși și m-au sprijinit în căutarea unei școli de profil.

LPM: Ai un motto care te ghidează în carieră?

SORIN STRATULAT: L-aș putea numi chiar un crez: ,,Iubește ceea ce faci și fii recunoscător pentru asta!”. Meseria pe care o am mi-a oferit totul. Șansa de a cunoaște oameni cu totul speciali, șansa de a mă autoeduca, de a avea o viață confortabilă, de a-mi permite să-mi folosesc creativitatea, șansa de a călători și de a evolua. Toate acestea mă fac să fiu recunoscător și să mă bucur de fiecare moment.

LPM: Cât de dificil este să lucrezi cu persoanele publice, într-o lume ghidată de vedete și glamour?

SORIN STRATULAT: Cu sinceritate îți spun că nu observ nicio diferență între oamenii de rând și persoanele publice. Îmi tratez clienții cu aceeași atenție și respect, pentru că standardul pe care ți-l setezi și valoarea personală ți le atribui singur, nu ți le oferă cei din jur. Este adevărat că lucrez cu persoane expuse, însă, înainte de toate, își păstrează calitatea de a fi om. Sunt la fel de muncitori, de pasionați de ceea ce fac, iar respectul și confidențialitatea sunt extrem de importante, tocmai de aceea refuz să ofer orice altă informație. Prefer să păstrez acea linie de bun simț și să le asigur tot confortul de care au nevoie.

Există, în prezent, numerosi specialiști din domeniu ahtiați de faimă, care încearcă să se remarce prin prisma fotografiilor de pe conturile personale, nu prin munca pe care o fac. Acesta mi se pare un exemplu de lipsă de profesionalism, ce insufla o nevoie mult prea mare de a vorbi despre tine. Aprecierea trebuie primită, nu cerută insistent.

LPM: Consideri că au româncele gusturi sofisticate în materie de coafură?

SORIN STRATULAT: Nu, cred că româncele se împart în două mari categorii: apetit pentru exagerare, izvorât, probabil, din dorința de a fi remarcate cu orice preț, și tendința către natural. Despre zona de mijloc, care presupune utilizarea unor trucuri fără exagerări, se pot spune foarte puține lucruri. Fie că apelezi la extensii, fie că ești posesoarea unui blond deschis puternic, îți poți păstra un look natural. Totul este să știi unde să te oprești, sau, mai bine spus, unde să se oprească stilistul tău.
            LPM: Majoritatea femeilor apelează la serviciile unui specialist atunci când își doresc o schimbare radicală de look, încercând, în acest fel, să se redescopere. Este hair-stylist-ul psihologul acestora?

            SORIN STRATULAT: Involuntar, încercând să înțelegi motivația clienților, poti deveni un pseudo-psiholog/confident. Este o zonă periculoasă și, dacă nu este tratată corespunzător, poate conduce către o lipsă de profesionalism și la încărcarea granițelor normale în relația stilist-client.

Poate îți va părea ciudat ceea ce îți voi spune, însă, odată ce devii prieten cu cineva, vei face o diferențiere între acea persoană și restul cliențior. Acest aspect nu este deloc profesionist și, pe termen lung, îți poate afecta cariera.

LPM: Cum reușești să înțelegi nevoia clientelor și să le faci să plece din salon cu zâmbetul pe buze?
          SORIN STRATULAT: Încerc să ascult ceea ce îmi transmit, atât cu vocea, cât și prin limbajul corpului. Este important să ne exersăm atenția, să stabilim o bază comună de discuție și să fim deschiși unul cu celălalt. Există, totuși, cliente cu care nu am putut stabili acea conexiune și, tocmai de aceea, este nevoie de autodisciplinare și de exercițiu. Până la urmă, vorbim despre relații interumane, nu despre culori, tunsori sau tipuri de păr.

LPM: Dezvăluie-ne o metodă eficientă și, în același timp, simplă, de îngrijire a părului.
SORIN STRATULAT: Masca aplicată înainte de culcare este sfântă. Seara, aplică pe părul nespălat un balsam sau o mască, pe toată lungimea acestuia, și acoperă perna cu un prosop. Dimineața, clătește părul și spală-l cu șampon de două ori, după care aplici din nou masca. Clătește normal și stilizează-ți părul cum dorești.

 

Credits: Photo: Tiberiu Arsene |  Make-up: Ioana Stratulat Make-up Artist Oficial Maybelline NY | Hair: Sorin Stratulat

 

 

creditprime.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here