ERIC MAURICE, un hairstylist de renume internațional, ale cărui colecții inundă presa mondială, artist cu peste 30 de premii internaționale câştigate, ne-a acordat un interviu în exclusivitate, în care vorbeşte despre drumul său în lumea beauty, despre muncă, inspiraţie şi succes.

eric maurice

LPM: Oamenii din România vă cunosc deja lucrările, dar spuneţi-ne ceva mai mult despre dumneavoastră. Când v-aţi descoperit pasiunea pentru hairstyling şi cum aţi început?

Eric Maurice: La 16 ani m-am înscris la o şcoală de coafură. Au urmat concursuri, colaborări cu reviste şi branduri mari, şi, încet, încet, mi-am câştigat o reputaţie în domeniu. După absolvirea facultăţii, la 23 de ani, am plecat de la Marseille pentru o funcție de director artistic într-o companie de prestigiu și apoi am început să lucrez pe cont propriu. Am colaborat cu  nume mari, precum Julie Zenatti, St Pier Natasha, Patrick Fiori, David Charvet, Elodie Fregate, Laura Pausini, Ivanka Trump, Barbara Schultz, Adriana Karembeu. Am realizat spectacole, lansări de produse, workshopuri, cursuri de fotografiere. Am fost pe scene mari în Brazilia, Japonia, Canada, Rusia si Spania, unde am avut şansa să îmi fructific valenţele creative.

LPM: Cum v-aţi descrie ca artist?

Eric Maurice: Sunt un hairstylist care iubește modernul. Mă fascinează neobişnuitul şi ciudatul, sunt într-o permanenţă căutare a perfecţiunii. Dacă m-aş caracteriza într-un singur cuvânt, acela ar fi avangardism, stil care mă inspiră şi în care mă regăsesc în totalitate, ca om şi ca artist.

LPM: Care sunt cele mai mari realizări din carieră, până acum.

Eric Maurice: Cea mai mare realizare este că am această carieră! Am am visat de mic să devin hairstylist internaţional, şi iată că mi-am îndeplinit visul. Am muncit foarte mult ca să ajung aici. Cariera de succes nu se întâmplă peste noapte, mai ales în domeniul nostru. Am investit timp, muncă şi pasiune.

Am lucrat cu branduri de prestigiu, am instruit hairstylişti care acum au ajuns la rândul lor nume importante în industrie. La fel, colaborarea pe care o am cu Wella, este una dintre cele mai mari realizări. Alături de ei am reuşit să dezvolt concepte inedite, colecţii spectaculoase şi evenimente incredibile. Caut constant să mă perfecţionez şi să creez lucruri noi, urăsc monotonia şi cred că acest lucru m-a ajutat să evoluez în această carieră.

LPM: Care ar fi tipsul numărul unu în îngrijirea părului?

Eric Maurice: Pentru mine, îngrijirea părului înseamnă folosirea unui şampon și a unei măști potrivite tipului de păr, dar și a unor produse de styling care pe lângă partea de estetică, să hrănească părul și să îl hidrateze. Ca finish al coafurii, folosesc ulei sau ser de păr, evident naturale, care pe lângă beneficiile nutritive, dau şi un plus de strălucire părului. Strălucirea este extrem de importantă, indiferent de culoarea sau textura părului, şi indiferent de coafură. Un ser de păr bun, poate face şi un păr deteriorat şi tern să capete viaţă şi să arate fabulos.

LPM: Aţi colaborat de-a lungul vremii cu personalităţi mari. Care au fost cele mai interesante întâlniri?

Eric Maurice: În 1997, când am ajuns la Paris, am fost fascinat de personalităţile care treceau pragul studioului. În perioada aceea, am avut ocazia să o cunosc pe Madonna, pe care o apreciez enorm. Ar fi multe nume de enumerat, pentru că în meseria mea, am avut nenumărate evenimente de mare amploare în care erau implicate şi mari personalităţii. Aş numi şi experienţa de la festivalul Cannes şi Coife des Etoiles Internaţional, unde am înteracţionat cu David Charvet, Ivanka Trump şi Ricky Martin. La fel şi evenimentele şi master class-urile din Rusia, Japonia, Brazilia şi Canada, unde am avut oportunitatea de a cunoaşte oameni de excepţie, care m-au impresionat.

LPM: Aveţi un motto după care vă ghidaţi în carieră, dar şi în viaţă?

Eric Maurice: Eu definesc această meserie ca pe o expresie artistică, iar noi, artiştii care practicâm această meserie, facem în permanenţă un schimb de artă, prin fiecare lucrare a noastră.

Un moto? Presupun că ceea ce a spus  Oscar Wilde la un moment dat, descrie perfect viziunea mea despre muncă şi viaţă: „Înțelepciunea înseamnă să ai vise suficient de mari încât să nu le pierzi din vedere atunci când le urmăreşti”. Cred cu tărie în expresia „să nu renunţi niciodată la visul tău”. Perseverenţa, ambiţia, educaţia continuă şi creativitatea sunt cheia succesului, atât în viaţă, cât şi în muncă.

LPM: De unde vă inspiraţi în colecţiile dumeavoastră?

Eric Maurice: Inspiraţia este peste tot în jurul meu. De la lumea modei şi designeri de modă, până la arhitectură şi mediul urman. Mă fascinează neobişnuitul. Oameni precum Iris Van Herpen, Alexander Mc Queen, Ann Deleulester, Ghareth Pugh, Rick Owens, Phillip Starck, mă scot din zona de confort şi îmi stimulează creativitatea.

LPM: Ce părere aveţi despre tendinţele acestui sezon?

Eric Maurice: Mă bucură să văd explozia de culoare a acestui sezon. Mixuri de texturi, forme abstracte, culori vibrante. Dacă am putea defini 2018 într-un cuvânt, acesta ar fi cu siguranţă, Curaj. Trendul global merge spre exprimarea şi eliberarea identităţii. Moda devine limbaj, în toate sensurile ei. De la haine, până la păr şi machiaj. Dacă în anii trecuţi părul pornea timid pe un făgaş ascendent. Azi putem vorbi despre o revoluţie a hairdressingului. Vorbim de culori şi coafuri avangardiste care capătă sens şi pentru femeile obişnuite, vorbim de tunsori excentrice care vorbesc înainte ca posesoarea să deschidă gura. Despre asta este 2018, începutul unei noi ere în domeniul hairstyle. Iar noua mea colecţie, Hybrid, descrie perfect părerea mea despre tendinţele actuale şi cele ce vor urma.

LPM: Un mesaj pentru tinerii din România care vă urmăresc actvitatea şi îşi doresc să vă calce pe urme?

Eric Maurice: Sfatul meu pentru aceşti tineri este să creadă în visul lor şi să persevereze. Cu multă muncă, ambiţie şi educaţie, vor putea ajunge oriunde îşi doresc. Ar fi o plăcere să vin în România şi să îmi împărtăşesc experienţa şi cunoştinţele cu ei.

Photos: Latil Pascal
Direction communication &Artistique: ELP Hair Production

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 15 =