O lecţie în care vom trata toate tipurile de coafuri, devenite de-a lungul timpului capitole din manualul oricărui hairstylist care îşi respectă munca.
Pentru a-i oferi lejeritate în lectură articolului de faţă, vom împărţi tipurile de coafuri în două categorii principale şi anume, comerciale şi necomerciale. Înainte de a trece mai departe este foarte important să înţelegem diferenţele dintre acestea. Astfel, de cele mai multe ori, coafurile necomerciale au în spate o anumită tematică, stabilită dinainte. Ocaziile în care le putem propune clientelor din salon asemenea tipuri de coafuri sunt extreme de rare, aşadar principala caracteristică a acestei categorii este aceea că lucrările se pot regăsi pe podium, în fotografii profesionale sau în filme. Hairstyling-ul necomercial, la fel ca şi în cazul make-up-lui din aceeaşi categorie, trebuie să fie creat într-un stil sofisticat, şi nu neapărat ca lungime sau volum, ci pentru efect. În cadrul acestei categorii, se impune ca lucrările de podium să poată fi observate şi înţelese de la o distanţă apreciabilă, în timp ce creaţiile realizate pentru film sau teatru vor respecta întocmai un scenariu.
Coafurile comerciale, mai precis cele pe care le realizăm în cadrul saloanelor de înfrumuseţare, pot fi împărţite în câteva tipuri, în funcţie de stil, mărime şi elementele folosite. Astfel, ne vom referi la coafurile elegante, cele romantice, de cocktail şi coafurile libere. Să nu uităm, că înainte de a începe o lucrare de hairstyling, trebuie realizată o diagnostică totală a imaginii pe care clienta o va avea la final. Acest moment ne ajută să-i oferim clientei aşteptările cele mai realiste şi corecte, ţinând cont de structura corpului, stilul ţinutei, accesoriile, machiajul şi manichiura. Stabilirea detaliilor de mai sus va defini pas cu pas coafura perfectă.
Dacă ar fi să împărţim aceste creaţii pe mărimi, aşa cum sunt hainele, atunci coafurile în stil elegant ar fi de mărimea XS, S, sau uneori M. Ele trebuie să urmărească un look minimalist, care accentuează feminitatea şi talia gâtului, fără extra volum. Pe lângă aceste reguli, trebuie să ştiţi că oricare dintre coafurile descrise anterior se caracterizează printr-o textură simplă, fără să aibă elemente aerate sau voluminoase. Este recomandată utilizarea următoarelor elemente în realizarea coafurilor XS, S sau M: cocurile perfecte, onduleurile bine conturate, împletiturile impecabile şi nedesfăcute. Aceste propuneri pot fi însoţite de maxim un element de textură mai aerat. Ca finisaj puteţi folosi bijuterii sau accesorii care să confere un aspect premium, de lux.
Coafurile de cocktail se realizează într-un stil combinat, dar lejer, pentru ocazii mai puţin importante. Acestora le-aş acorda mărimea S şi M. Centrul compoziţional se plasează de data aceasta atât în punctul numărul 2, cât şi în punctul numărul 1. Elementele sunt şi ele combinate, precum cocuri perfect definite şi mici, dar şi foarte puţin texturizate. Dacă se folosesc împletituri ca elemente ajutătoare, acestea trebuie să fie cât mai lejere, inclusiv cu şuviţe lăsate libere. Coafurile de cocktail sunt ideale pentru a completa o ţinută vestimentară cu rochie scurtă.
Stilul Romantic în coafură vorbeşte de la sine. Dacă în cazul stilului elegant, se urmăreşte accentuarea feminităţii, look-ul romantic pune în evidenţă blândeţea şi frumuseţea de neatins a femeii. În această situaţie este potrivit un make-up cât mai natural, care să fie redus la sculptura feţei şi accentuarea ochilor. O astfel de coafură poate fi atât strânsâ cât şi liberă. În definirea elementelor sale trebuie adăugat volum, onduleuri desfăcute, împletituri lejere, cocuri cu textură nefinisată sau bucle. Realizarea unui hairstyle romantic porneşte fie din punctul numărul 1 sau 2, fie din punctul numărul 3, cu regula de a nu-l folosi pe cel din urmă ca centru compoziţional.
Cel de-al patrulea stil prezentat în cadrul acestei lecţii de hairstyle este definit prin libertatea de exprimare. În funcţie de ţinuta aleasă, coafurile libere se pot lucra sub formă de onduleuri Hollywood-iene sau sub formă de bucle voluminoase, în stilul consacrat de stiliştii Victoria’s Secret.
Fiţi creativi şi faceţi toate eforturile sa executaţi lucrări corect, cu suflet şi bun gust.
Greşeli interzise :
Este important să ţineţi cont de aspectul clientei ca un tot unitar. Aşadar, pe lângă lungimea şi textura părului, clientele se diferenţiază şi ţinând cont de criterii generale, astfel încât fiecare dintre ele este diferită şi frumoasă în felul ei. Scopul oricărui stylist este acela de a ascunde imperfecţiunile şi de a accentua avantajele. De asemenea, experienţa acumulată în timp m-a învăţat că în look-ul final al unei cliente nu trebuie adaugaţi sau ascunşi prea mulţi ani. Fiecare are farmecul său personal, farmec ce nu trebuie acoperit de măşti nepotrivite. În acest fel, veţi reuşi să câştigaţi încrederea oricăreia dintre clientele voastre.
Articol realizat de Dumitru Micusa